Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 04. 2013. 12:49 >> 12:49
1

ČESTITKE ZVANIČNIKA

4. april Dan studenata

Crnogorski visokoškolci danas slave Dan studenata, koji se obilježava u znak sjećanja na Žarka Marinovića, studenta prava koji je ubijen 1936. godine u Beogradu, u aprilskom štrajku.

Protest su, u Beogradu, Zagrebu, Subotici, Ljubljani i Skoplju, organizovali studenti koji su bili okupljeni u antifašističkom frontu, u borbi za svoje zahtjeve i prava, kao i slobodu nauke i autonomiju univerziteta.

U Podgorici tada nije bio osnovan Univerzitet, ali se veliki broj crnogorskih studenata u tim gradovima pridružio demonstracijama.

Marinović je ubijen prvog dana štrajka, 4. aprila, na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Premijer Milo Đukanović će, povodom Dana studenata, razgovarati sa predstavnicima studenata sva tri Univerziteta.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić čestitao je studentima njihov Dan.

„Poštovani studenti, u vremenu protkanom velikim izazovima, državama je potrebna energija i snaga, koju će svojom mudršću uobličiti u sposobnost pozitivnih odgovora na izazove. Doći do mudrosti možemo samo putem znanja i ideja“, kazao je Krivokapić u čestitki.

Prema njegovim riječima, pravo studenata je da u najljepšim godinama zahtjevaju i više i bolje od svojih univerziteta i svih institucija Crne Gore.

„Obaveza države je da vam obezbijedi ambijent u kojem će vaš trud i znanje rezultirati javnim dobrom“, poručio je Krivokapić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније