Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 11. 2014. 09:50 >> 09:55

FINANSIRANJE PROJEKATA

Đurović: Izmjeniti Zakon o NVO

Koalicija nevladinih organizacija (NVO) - Saradnjom do cilja pozvala je Vladu da što prije k usvoji analizu institucionalnog okvira za vršenje poslova u vezi sa razvojem nevladinog sektora i da predloži izmjene Zakona o NVO, kako bi se unaprijedilo finansiranje projekata.

 

Predsjednik Koalicije NVO, Goran Đurović saopštio je da ta organizacija podržava prijedlog o promjeni sistema finansiranja projekata NVO i decentralizaciju ovog procesa u kojem će ministarstva i državni organi biti odgovorni za sprovođenje procedura u postupku finansiranja.

„Na ovaj način može se ostvariti bolja povezanost projekata NVO sa javnim politikama za čiju realizaciju su nadležna ministarstva. Državni organi i ministarstva treba da preuzmu odgovornost za pripremu i realizaciju konkursa za finansiranje projekata ali i kontrolu utroška sredstava. Finansiranje projekta NVO treba konačno shvatiti kao investiranje u bolji kvalitet života građana a to se postiže jedino ako su projekti NVO usmjereni na realizaciju mnogobrojnih strategija i propisa koje su upravo donijele Vlada i Skupština a kojima se želi unaprijediti ambijent za život svih građana. Slične, decentralizovane, modele finansiranja projekata NVO imaju i države Evropske unije, Hrvatska i Slovenija“, naveo je on.

Iz Koalicije su pozvali Vladu da utvrdi precizne rokove i odredi nadležna ministarstva za izmjenu Zakona o nevladinim organizacjama i Zakona o igrama na sreću kako bi se konačno unaprijedio proces finansiranja projekata NVO. 

„Evropska komisija je u Izvještaju o napretku za 2014. godinu takođe ukazala na probleme u ovom segmentu saradnje Vlade i nevladinih organizacija. Vlada treba da ubrza proces donošenja izmjena zakona i donošenje podzakonskih akata kako ne bi izgubili i 2015. godinu u donošenju rješenja kojima se ovaj proces unapređuje“, kazao je Đurović.

On je dodao da se jedna od ponuđenih mjera koje je Koalicija NVO predložila odnosi na promjenu sastava komisija koje ocjenjuju kvalitet projekata a koje u budućnosti treba da budu sastavljene isključivo od kvalifikovanih lica koja nisu angažovana u nevladinim organizacijama ali ni u ogranima javnog sektora.

„Na taj način može se smanjiti prostor za uticaj različitih zainteresovanih strana na proces donošenja odluka o projektima koje treba finansirati i povećati vjerovatnoća da će najkvalitetniji projekti nevladinih organizacija zaista biti podržani.Princip neutralnosti u ocjenjivanju kvaliteta projekata NVO treba usvojiti i na lokalnom nivou u procedurama koje sprovode organi lokalne samouprave“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније