Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 09. 2014. 16:34 >> 16:32
1

7 MJESECI OD INICIJATIVE

Bista Zuku Džumhuru i dalje na čekanju

Na današnji dan 1920. rođen je putopisac, slikar i karikaturista Zuko Džumhur, koji je velik dio svog stvaralaštva posvetio promociji Herceg Novog, u kojem je posljednjih godina živio.

Zbog afirmacije grada kojeg je neizmjerno volio, grupa Novljana, sastavljena od 14 hercegnovskih intelektualaca, među kojima je i crnogorski slikar Vojo Stanić, uručila je u februaru tadašnjem predsjedniku Opštine Dejanu Mandiću i nadležnim sekretarijatima inicijativu za podizanje biste ovom svestranom umjetniku, prenosi Radio Jadran.

Od tada je prošlo 7 mjeseci, ali se dalje od predavanja incijative nije maklo s mjesta.

Načelnik Sekretarijata za društvene djelatnosti, Vladimir Žutković pojašnjava da je osnovni problem neodržavanje Skupštine na kojoj bi bila usvojena odluka i plan o podizanju biste, što se sigurno neće desiti ni do kraja godine. Tako će postavljanje biste biti još na čekanju, ko zna do kada.

"Skupština nije funkcionisala, tako da uopšte nemamo plan podizanja spomenika za ovu godinu, te samim tim ne možemo ništa da radimo a da bude pravno "čisto" kao što je bila situacija sa svim spomenicima podignutim protekle dvije godine. Tako da jedino je tu zastoj, Skupština ne funkcioniše, a bez nje ne možemo ništa da uradimo", kaže Žutković.

Jedan od pokretača i potpisnika inicijative, crnogorski književnik Miraš Martinović, takođe nije imao više detalja ni saznanja od činjenice da je inicijativa predata.

"Stanje se stvorilo u gradu kakvo jeste, i sve je ostalo tu gdje jeste. Rečeno je bilo da će se ta inicijativa poslati dalje Ministarstvu jer postoji procedura oko odobrenja, ali ja o tome ne znam ništa da vam kažem, a da je to validno i konkretno", kaže Martinović.

Grupa Novljana sugerisala je da bista bude postavljena u blizini bivše kafane HERCEGOVINA, kod hercegnovske pijace, gdje je Džumhur provodio sate u razgovoru sa prijateljima i poznanicima.

Zulfikar Zuko Džumhur preminuo je 27. novembra 1989. godine u Herceg Novom, a ukopan, je tri dana kasnije, po vlastitoj želji, u rodnom Konjicu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније