Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

11. 09. 2014. 13:18 >> 15:02
3

U REGIONU

Prvi smo po mjeri čovjeka

Crna Gora je napredovala i ima najviši Indeks razvoja po mjeri čovjeka (HDI) među zemljama Evrope u kojima djeluje Organizacija Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kazao je Olivije Adam iz Regionalnog biroa te specijalizovane agencije.

 

Crna Gora je danas bila domaćin regionalne prezentacije Izvještaja o razvoju po mjeri čovjeka za 2014. godinu, na kojoj je saopšteno da je Crna Gora po HDI napredovala za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu, pa se sada nalazi na 51. mjestu.

Izvještaj ukazuje na to da je napredak u razvoju po mjeri čovjeka u zemljama u razvoju u Evropi i Centralnoj Aziji usporen, kao i da se taj region suočava sa značajnim socio- ekonomskim i ekološkim izazovima.

„Zadovoljstvo nam je i nije slučajno što se izvještaj predstavlja ovdje, u Crnoj Gori, koja ima najviši HDI od zemalja u Evropi u kojima se realizuje UNDP, a koje sarađuju sa regionalnim Biroom UNDP-a“, kazao je Adam.

 On je upozorio da će se krize uvijek dešavati, a posebno one izazvane prirodnim katastrofama, bez obzira na to koliko su politike namijenjene smanjivanju ranjivosti pojedinca i društva djelotvorne.

 Adam je ukazao na osjetljivost regiona na prirodne katastrofe, podsjećajući na one koje su se nedavno dogodile, ali upozoravajući i na one koje bi mogle zahvatiti i Crnu Goru.

„Prognoze ukazuju i na znatne klimatske rizike, odnosno, opasnosti od suše u Centralnoj Aziji i Kavkazu, do povećanog rizika od poplavljanja područja uz Jadransko, Crno i Kaspijsko more“, upozorio je Adam.

On je čestitao Crnoj Gori na postignutom napretku, ističuči da još ima prostora za dalji razvoj.

„Socijalna isključenost i strukturne ranjivosti i dalje predstavljaju izazov za veći dio ovog regiona. Isto važi i za pristup kvalitetnim socijalnim uslugama i djelotvornoj socijalnoj zaštiti“, ocijenio je Adam.

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, kazao je da je ponosan što je Crna Gora domaćin regionalne prezentacije Izvještaja, naglašavajući da su pokrenute mnoge aktivnosti čiji je rezultat upravo napredak za jedno mjesto prema HDI u odnosu na prethodnu godinu.

„I pored toga što analiza stanja razvoja po mjeri čovjeka pozicionira Crnu Goru visoko u širem regionu, ne smijemo se zadovoljiti postignutim“, poručio je Vujanović.

Prema njegovim riječima, rezultati u odnosu na druge su dobar pokazatelj uspjeha aktivnosti države, ali potreba daljeg razvoja po mjeri čovjeka ostaje prioritet svih politika koje su posvećene kvalitetnijem životu građana.

„Postojeći progres mora biti održiv, uz dalju socijalnu inkluziju ranjivih grupa i jačanje otpornosti društva prema potencijalnim negativnim trendovima usljed brojnih opasnosti lokalnog i globalnog karaktera“, ocijenio je Vujanović.

On je kazao da je dalji ekonomski rast uslov svakog daljeg razvoja, te da je rast BDP-a u Crnoj Gori u periodu od 2005 – 2013. 30 odsto, ocjenjujući da je u vrijeme globalne krize taj rast iskorišćen i za razvoj po mjeri čovjeka.

 Prema riječima predsjednika, dalji razvoj nije moguć bez stranih direktnih investicija.

Viši savjetnik za strateške politike i glavni ekonomista u Regionalnom Centru UNDP-a, Ben Slej, predstavio je sadržaj Izvještaja, objasnivši da je za razvoj po mjeri čovjeka važno razumjeti ranjivost i boriti se protiv nje.

Crna Gora se, kako je kazao, u izvještaju nalazi na 51. mjestu i ispred je Srbije, Bosne i Hercegovine, kao i Albanije. Od zemalja regiona, ispred Crne Gore, po HDI, su Hrvatska i Slovenija.

Naša zemlja se nalazi u grupi država u kojima postoji visok nivo razvoja i, kako je ocijenio Slej, nije daleko od grupe onih koje imaju veoma visok nivo.

Romi i dalje najranjivija grupa

Prema nezaposlenosti na nivou države, od zemalja regiona manji procenat od Crne Gore, 20 odsto, imaju Hrvatska sa 14 i Albanija sa 13 odsto.

Jedna od ranjivih grupa su Romi, a u Crnoj Gori nezaposlenost ove populacije je 44 odsto, dok je u Hrvataskoj 65, BiH 62, Srbiji 49, a Albaniji 23 odsto.

U izvještaju se i mladi navode kao ranjiva grupa. Nezaposlenost mladih u Crnoj Gori je 36 odsto, i od zemalja regiona, niži je samo u Albaniji, sa 27 odsto.

HDI, kako je pojašnjeno, daje pregled vrijednosti i rangiranja prema indeksu razvoja po mjeri čovjeka za 187 zemalja i teritorija koje su UN priznale, a zemlje su prema stepenu razvoja po mjeri čovjeka podijeljene u četiri grupe: izuzetno visok, visok, srednji i nizak stepen.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније