Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Kristina Lečić, A.B. [ Mreža, TVCG ]

24. 04. 2024. 18:19 >> 21:19

NAJAVILI RADIKALNE MJERE

Farmeri ogorčeni zbog obustave otkupa mlijeka, najavljuju proteste kao po Evropi

Crnogorski farmeri i otkupljivači mlijeka mogli bi da krenu u proteste, pošto su domaće mljekare najavile privremenu obustavu otkupa.

Podsjetimo, mljekare “Srna”, “Lazine”, “Nika” i “Drezga” imaju višak sirovog mlijeka i gotovih proizvoda zbog smanjene potražnje. Tako će u narednim danima vršiti manji otkup od stočara, a od 1. do 5. maja će ga u potpunosti obustaviti.

Mljekare u Crnoj Gori dnevno otkupe oko 50.000 litara mlijeka, što znači da bi u periodu prvomajskih praznika neotkupljeno bilo oko 250.000 litara.

Farmer Milan Iković iz sela Sige kod Danilovgrada kazao je u emisiji "Mreža" da su tražili hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva ekonomskog razvoja. 

Iz Ministarstva poljoprivrede su nam izašli u susret, a kontaktirali smo i ljude iz Ministarstva ekonomskog razvoja međutim, ali oni se nisu udostojili da čuju naše probleme.  Mi tražimo da se hitno reaguje. Ovo je veliki problem i ogroman novac. Nemamo smještajne kapacitete da to mlijeko skladilštimo i ne znamo šta da radimo", pojasnio je Iković. 

Iković je kazao da su od nekih predstavnika nadležnih resora naišli na razumijevanje, a od nekih baš i ne 

"Kad smo se požalili predstavnicima ministarstva da bi 3. maj bio već dockan za rješavanje problema, državni sekretar nam je na sastanku rekao "Ako je kasno, neka vam je kasno". To nas je zaprepastilo. Da to izjavi čovjek na tako visokoj poziciji...Nisam mogao da vjerujem", ogorčen je Iković. 

Poručio je da će višak mlijeka dati ljudima kojima je potrebno.

"Ostatak ćemo morati da prospemo. Naš posao je jako težak. Mi ne branimo mljekare, već branimo sebe. U velikom smo problemu. To su ogromni gubici. Poštenije im je da kažu da ne želimo ovim da se bavimo", požalio se Iković. 

Ukoliko nadležne institucije ne riješe ovaj problem, Iković kaže da nikakvo iznenađenje nisu bili protesti kakvi su viđeni po Evropi.

"Ako se ne dogovorimo najavljujemo i mi radikalne mjere. Krenućemo u proteste", zaključio je Iković. 

Iz Udruženja stočara kazali su ranije “Vijestima” da će u slučaju protesta otkupljene količine vjerovatno opet donijeti pred zgrade ministarstava.

Dio stočara je već 2021. i 2022. godine protestovao, tražeći od poljoprivrednog resora veće subvencije pri otkupu, jer su cijene stočne hrane bile na rekordnim nivoima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније