Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

09. 04. 2024. 09:58 >> 09:58
Čitaj mi:

HRA

Vrhovni sud da izmijeni uslov oglasa za pripravnike u sudovima

Akcija za ljudska prava (HRA) obratila se Vrhovnom sudu Crne Gore sa predlogom da u narednom javnom oglasu za prijem pripravnika u sudove izmijeni uslov po kojem kandidat mora imati Izvod iz evidencije ličnog kartona nezaposlenog lica. Taj dokument, kako smatraju u HRA, ne smije biti eliminacioni uslov i treba naznačiti da se prekid radnog odnosa očekuje tek nakon objave Odluke o izboru pripravnika.

"Predložili smo v.d. predsjednici Vrhovnog suda, Vesni Vučković, da u narednim javnim oglasima za prijem pripravnika u sudove, bude jasno navedeno da izvod iz evidencije ličnog kartona nezaposlenog lica nije obavezan, odnosno nije eliminacioni uslov, i da se prekid radnog odnosa očekuje tek nakon objave Odluke o izboru pripravnika. Našoj organizaciji su se obratile dvije osobe, koje se nisu prijavile na oglas, jer su smatrale da bi prethodno morale dati otkaz. Ne može se isključiti mogućnost da je bilo više onih koji su na isti način tumačili nedvosmislenu formulaciju iz oglasa", navode u saopštenju HRA.

Pozdravili su to što je Vrhovni sud spreman da prepozna probleme u sistemu izbora pripravnika i uvaži sve moguće razloge za niski odziv na oglasima.

U obraćanju predsjednici Vučković, smatrali su da je u kontekstu problema nedostatka kadra u sudstvu, i taj broj osoba značajan, a da se ne može isključiti ni mogućnost da je postojeća formulacija uslova iz oglasa odvratila i neke druge.

"U oglasu je nedvosmisleno navedeno da je jedan od potrebnih dokumenata Izvod iz evidencije ličnog kartona nezaposlenog lica, što implicira uslov da lice mora biti nezaposleno. Predlažemo da Vrhovni sud u narednom javnom oglasu jasno navede da kandidati koji su trenutno zaposleni na drugim poslovima mogu aplicirati za poziciju pripravnika, a da se od njih očekuje prekid radnog odnosa tek nakon objave Odluke o izboru pripravnika", navode u pismu HRA. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније