Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

30. 03. 2024. 17:25 >> 17:25
Čitaj mi:

REAGOVANJE TATJANE ŠUKOVIĆ

Presuda za mobing pred Ustavnim sudom

Povodom teksta "Viši sud odbio tužbu, Tatjana Šuković nije mobingovana u RTCG“, objavljenog na portalu RTCG, 29. marta 2024. godine reagovala je Tatjana Šuković.

Reagovanje prenosimo integralno:

"Iako je tekst javnosti predstavljen kao 'reagovanje menadžmenta povodom pisanja Pobjede', zapravo se radi o pokušaju da se kod čitalaca portala Javnog servisa izazove nepovjerenje u tačnost informacije da je Osnovni sud u Podgorici presudio u moju korist po tužbi koju sam podnijela zbog raspoređivanja  na neodgovarajuće radno mjesto. Pobjeda je, juče, objavila istinitu informaciju – sud je prvostepeno presudio da me je generalni direktor Boris Raonić nezakonito rasporedio na mjesto šefa dokumentacije. Pobjeda je, takođe, objavila istinitu informaciju, prenoseći sadržaj presude, da su u jednom trenutku paralelno vođena dva predmeta po mojim tužbama protiv RTCG.  Ono što je juče objavio portal Javnog servisa nije vijest. Da bi nešto bilo vijest, mora biti (i) novo, a novo je da je Osnovni sud presudio da ste me nezakonito rasporedili na neodgovarajuće radno mjesto. U objavljenom saopštenju bavili ste se bajatom informacijom da je Viši sud u Podgorici presudio, još krajem prošle godine, da prema meni nije bilo mobinga. Crnogorsku javnost o toj sam presudi obavijestila upravo ja, prilikom gostovanja na E televiziji, u emisiji „Na kraju dana“. Zato, ono što je juče objavio portal Javnog servisa nije vijest, nego manipulacija javnošću. Podvala tako svojstvena shvatanju novinarstva ali i života osobe koja se sakrila iza pseudoupravljačkog kolektiviteta označenog kao 'Menadžment'. S ciljem da, ponoviću i to, barem priglupi i lakovjerni dio javnosti makar zbuni, ako ne i ubijedi da nije bilo onoga što je objavila Pobjeda.

Inače, presuda za mobing o kojoj je juče pisao tzv. 'Menadžment' pred Ustavnim sudom je i vidjećemo kakav će biti ishod. Odlučna sam da branim svoja prava, tako da će, ako bude trebalo, i Sud u Strazburu biti  adresa kojoj ću se obratiti. A, s tom presudom u vezi još jedan slikovit detalj, koliko finasijski toliko i karakterno slikovit – oko 1.100 eura troškova iz spora koji sam izgubila plaćam ja, dok sve troškove sporova koje je izgubio generalni direktor plaća RTCG. Omjer naših plata je gotovo 1:5 u korist direktorove, dakako. Kolegama koji su pisali saopštenje, da su htjeli, lako je bilo i to provjeriti. Samo je trebalo preći nekoliko koraka do Blagajne i tu su svi podaci o plaćanju sudskih troškova.

Zbog svih koji prolaze ili će na radnom mjestu prolaziti torturu kakvoj sam ja izložena dvije i po godine, dodaću i sljedeće: dok sudije, a Katarina Janković je tipičan predstavnik te vrste, budu pristupale mobingu kao unaprijed izgubljenom slučaju za žrtvu, to krivično djelo poštenije je izbrisati iz Krivičnog zakona. Statistika osuđujućih presuda u slučajevima prijava za mobing (tek ih je nekoliko, prema podacima do kojih sam uspjela da dođem) odavno je trebalo da zamisli najviše pravosudne instance i motiviše ih da se zapitaju koliko su u takvim slučajevima u funkciji pravde. I prava kao sredstva da se do pravde dođe.

Nakon svega što sam pretprpjela u kući u kojoj radim pune tri decenije, što se može opisati kao čista forma šikaniranja, pokušaja ponižavanja, profesionalnog degradiranja i neljudskog postupanja od strane generalnog direktora, samo sudija bez sposobnosti (ili želje) da služi pravdi može presuditi kako je presudio. Odluka Višeg suda da potvrdi presudu Osnovnog  samo upotpunjuje sliku o crnogorskom sudstvu kao bajatom sistemu, nespremnom da se na pravi način suoči sa relativno novim krivičnim djelom.  Konačno, i ovo što ste juče objavili, vrsta je pritiska, da ne kažem mobinga.  Da je na mom mjestu neko sklon teorijama zavjere, pomislio bi da se mojom tužbom za mobing bavio pravnik Raonić lično, uz sasluživanje 'pravnih eksperata' iz Građanske alijanse. A jučerašnje 'reagovanje Menadžmenta“ pokazuje da virusni uticaj Borisa Raonića, utemeljivača duha GA, jednako uspješno razara i novinarstvo. Na kraju, dajem vam na znanje - ukoliko ne objavite moje reagovanje, ponovo ćete prekršiti Zakon, a ja ću podnijeti još jednu tužbu. I, što je najvažnije, bez obzira na sve što činite, nećete me natjerati da dobrovoljno odem iz TVCG", piše u reagovanju. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније