Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Vanja Rakonjac

29. 03. 2024. 20:04 >> 20:04

da se ne zaboravi

Ulica u Pljevljima od danas nosi ime pilota, kapetana Eldina Hrapovića

Na inicijativu Skupštine opštine Pljevlja, Bobovska ulica u tom gradu od danas nosi ime pilota kapetana nekadašnje Vojske Jugoslavije Eldina Hrapovića, koji je sa dvojicom kolega poginuo prije 33 godine u Igu u Sloveniji.

Bosonogo djetinjstvo u nekadašnjoj Bobovskoj ulici u Pljevljima. Fudbal i maštanje. Za Eldina Hrapovića to je bila želja da leti. A kada je porastao ostvario je svoj dječački san. Pilot, kapetan nekadašnje Vojske Jugoslavije 27. juna 1991. godine posljednji put se vinuo u nebo. Imao je samo 26 godina.

“Njegov helikopter je pogođen sa zemlje projektilom, kod mjesta Ig Sloveni. Bio je to rutinski let prevoženja saveznih carinika. I poginuo je sa svojim kolegama, znači pilotima, Jorgićem i Šandorom”, kazao je njegov prijatelj, pilot Predrag Vukašinović.

“Koliko je lijepo biti među odabranim momcima, među odabranim ljudima iz tadašnje, cijele bivše Jugoslavije, koji su došli sa jednim ciljem, da budu piloti. Među njima je Eldin”, dodaje potpukovnik pilot u penziji Valerij Lovr.

Prijatelji i kolege sa klase iz vojne Gimnazije u Mostaru i Zadarske vazduhoplovne akademije prebiraju po uspomenama  na dan kada je Bobovska preimenovana u Ulicu pilota Eldina Hrapovića.

“Veoma sam ponosna i danas i cijelog svog života”, kaže njegova ćerka Ema Hrapović.

“Dino nas nije napustio. On je samo otišao prekomandu u jednu besmrtnu nebesku eskadrilu”, dodaje Vukašinović.

I zato će se Pljevlja zalagati da se njihov heroj ne zaboravi jer na takvim primjerima treba da se vaspitava mlada generacija.

“Iniciraću uz podršku Skupštine opštine Pljevlja kod Ministarstva prosvjete da se njegovo ime nađe u udžbenicima istorije”, kazao je predsjednik Opštine Dario Vraneš.

“Imena hrabrih vitezova, častnih ljudi, čestitih junaka bude obavezno štivo za mlade generacije u Crnoj Gori da znaju kako treba da se voli svoja država, da znaju kako treba da se poštuje data riječ i potpisana zakletva”, istakao je predsjednik Skpštine Andrija Mandić.  

Nakon 33 godine od Dinovog posljednjeg leta porodica i kolege  Pljevaljskog pilota prošetali su Ulicom koja od danas nosi njegovo ime, do rodne kuće. U njoj sada živi druga porodica, i na asfaltu će neki novi klinci pričati da je tu svoj letački san snivao njihov junak, pilot Eldin Hrapović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније