Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J. [ Dan ]

19. 03. 2024. 10:05 >> 10:05
1
Čitaj mi:

Asanović

"Pravna država ne stanuje u Crnoj Gori, najveća moć je u bezbjednosnom sektoru"

Ako je neko imao dilemu gdje leži ili gdje se nalazi najveća moć u državi, aktuelni sukob ili sporenje vlasti u Crnoj Gori oko mjesta direktora Uprave policije, bilo da je to u v.d. stanju ili u punom kapacitetu, dao je odgovor i na to pitanje, ocijenio je advokat Nebojša Asanović. Istakao je da je najveća moć u Crnoj Gori u bezbjednosnom sektoru države - prvo u policiji, a onda u ANB-u.

On je ocijenio da pravna država u punom kapacitetu još uvijek ne stanuje u Crnoj Gori.

"Dakle najveća moć u jednoj državi, a u Crnoj Gori to je definitivno, je očito u bezbjednosnom sektoru države, a u okviru njega na prvom mjestu opet je očito da je to policija, pa onda Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB). Posle toga tek idu sudstvo i tužilaštvo, gdje su se isto dugo lomila koplja između partija na vlasti, ali tu su se ipak nekako, istina makar gledano iz ugla javnosti uz blag pritisak spolja, dogovorili i tu stvar sporenja ko će i kako tu voditi glavnu riječ je riješena", naveo je Asanović u izjavi za "Dan".

Kako je ocijenio, hirurški precizan zaključak je da je, ako bi moralo da se bira, bolje imati kontrolu nad bezbjednosnim sektorom u Crnoj Gori i u okviru njega kontrolu nad policijom i ANB-om, nego imati kontrolu nad sudstvom, tužilaštvom ili tamo nekom Ministarstvu finansija ili Ministarstvu pravde, a tek o kontroli nad resorima poljoprivrede ili kulture, tu dileme nema nikakve jer se oko njih nešto koplja partnera iz vlasti mnogo i ne lome, kazao je Asanović.

Zašto je to sve tako i zašto je bolje imati kontrolu nad policijom i ukupno bezbjednosnim sektorom države u odnosu na sve druge sektore vlasti u državi i tu isključiti sve druge partnere iz vlasti, a da bi tu kontrolu imali samo jedna od partija, a druge ne nikako, o tome neka svako sam zaključi za sebe, navodi Asanović.

"A po mom mišljenju prvi zaključak je taj da je u našoj državi još uvijek bolje imati kontrolu nad tajnim podacima, nego nad javnim podacima, i bolje je imati kontrolu nad argumentom sile, nego nad silom argumenata, a što nije neko opšteprihvatljivo obilježje demokratije i pravne države", dodao je on.

Kako ističe, uprkos evidentnim i vidljivim naporima i pokušajima u poslednjih par godina, da se posle decenija i decenija jednoumlja ili blizu toga napokon kod nas uspostavi i uredi pravna država, da se zbog nekih uskih partijskih i sigurno i ličnih interesa, a možda i nekih strahova i nepovjerenja, opravdanih ili neopravdanih, pravna država u punom kapacitetu još uvijek ne stanuje u Crnoj Gori, a kada će, ne znamo.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније