Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

18. 03. 2024. 12:02 >> 12:06
1
Čitaj mi:

Podaci za četiri i po mjeseci

Od velikog kašlja preminula jedna osoba, registrovano 799 slučajeva obolijevanja

Jedna osoba je preminula od posljedica velikog kašlja - pertusisa, a za četiri i po mjeseca u Crnoj Gori je registrovano 759 slučajeva obolijevanja od te bolesti, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Ta osoba je, kako navode, preminula 12. marta.

"Prema dostupnim podacima preminula osoba je bila uzrasta 80 godina, iz Podgorice, bolovala je od više hroničnih oboljenja kardiovaskularnog i respiratornog sistema i liječena je u Specijalnoj bolnici (SB) Brezovik", ističe se u saopštenju IJZCG.

Iz te institucije su naveli da su od početka novembra 2023. godine zaključno sa 17. martom, registrovali 759 slučajeva obolijevanja od velikog kašlja.

"Kod 669 osoba je bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 90 osoba obolijevanje prijavljeno na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelim. Među registrovanim slučajevima (759), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (280), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (125), 16-20 godina (112), 6-10 godina (104), 1-5 godina (84), preko 65 godina (23), ispod 1 godine (18) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (13)", kazali su iz IJZCG.

Naveli su da je najveći broj slučajeva otkriven u Podgorici (549), potom u Baru (38), Danilovgradu (36), Beranama (32), Nikšiću (22), Budvi (13), Cetinju (13), Kotoru (13), Bijelom Polju (9), Tivtu (8), Herceg Novom (7), Zeti (6), Ulcinju (5), Mojkovcu (3), Andrijevici (2), Petnjici (1), Plavu (1) i Pljevljima (1).

"Od sredine decembra do 17.03.2024. su od strane nadležnih epidemioloških službi, epidemije pertusisa prijavljene u Podgorici, Danilovgradu, Baru, Beranama, Nikšiću, Budvi, Cetinju, Bijelom Polju, Tivtu i Herceg Novom. Od registrovanih slučajeva (759), kod 711 (preko 90%) je od posljednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina, ili osobe nisu bile vakcinisane, ili ne postoji dokaz o vakcinaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina). Nakon pet ili više godina od završene primovakcinacije ili revakcinacije ne može se očekivati postojanje imuniteta zbog karakteristika acelularne vakcine. Glavni cilj vakcinacije protiv pertusisa je da se pravovremenom i potpunom vakcinacijom (primljena 3+1 doza vakcine) zaštite djeca ispod pet godina starosti", naveli su iz IJZCG.

Prema informacijama dostupnim IJZCG od početka decembra u Crnoj Gori je zbog pertusisa hospitalizovano 48 osoba od kojih je trenutno jedan pacijent na bolničkom liječenju.

"Među hospitalizovanim najveći udio su činila djeca ispod pet godina (32) i to odojčad uzrasta ispod 12 mjeseci među kojima je bilo deset hospitalizovanih i djeca uzrasta od jedne do pet godina među kojima je bilo 22 hospitalizovanih. Među hospitalizovanima (48), 45 osoba nije bilo vakcinisano ili je od posljednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina", piše u saopštenju.

Iz IJZCG navode da je veliki kašalj oboljenje kod kojeg se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno vakcinisane odojčadi (djece uzrasta ispod jedne godine, a naročito ispod šest mjeseci), kod kojih je ova bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

"Pored njih, bolest može biti teška i za nepotpuno vakcinisanu djecu uzrasta od jedne do pet godina. Adolescenti, odrasli i potpuno vakcinisana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome velikog kašlja, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene primovakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine i koji imaju neka pridružena hronična oboljenja/stanja", poručili su iz IJZCG.

Posebno apeluju na osjetljive grupe, odnosno na članove njihovih porodica i sve osobe koje dolaze u kontakt sa njima, da budu veoma pažljivi i da, pored pravovremene vakcinacije djece, primjenjuju opšte mjere prevencije (izbjegavanje bliskih kontakata sa bebama i malom djecom kada imamo simptome respiratorne infekcije ili striktno pravilno nošenje maske ukoliko kontakt ne možemo izbjeći, odlazak kod ljekara radi testiranja i uključivanja adekvatne antibiotske terapije) u cilju smanjenja rizika obolijevanja od velikog kašlja i daljeg prenošenja bolesti.

"Pozivamo roditelje da dovode djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom vakcinacije i da bez medicinskih kontraindikacija utvrđenih i u pisanoj formi navedenih od strane ljekara ne odlažu vakcinaciju. Pravovremena vakcinacija je veoma važna i odlaganje vakcinacije bez utvrđenog i medicinski opravdanog razloga može biti veoma opasno jer se time produžava period kada su djeca osjetljiva na infekcije određenim uzročnicima i može dovesti do ozbiljnih posljedica. Podsjećamo da je prema Stručno-metodološkom uputstvu obezbjeđeno PCR testiranje za svu djecu ispod pet godina, trudnice, bolnički liječene pacijente, dok je za ostale obezbjeđena dijagnostika analizom specifičnih IgG antitoksin antitjela na Bordetellu pertusis iz krvi", piše u saopštenju.

Vezano za podatak od 759 slučajeva obolijevanja od velikog kašlja i podatak da je hospitalizovano 48 osoba, iz IJZCG su napomenuli da je sistem prijavljivanja zaraznih bolesti dinamičan, te da prikazani podaci odražavaju broj prijava u trenutku izrade izvještaja, kao i geografsku distribuciju oboljelih na osnovu dostupnih podataka u tom trenutku.

"Podaci o broju oboljelih se ažuriraju sedmično, kada se izvrše i potrebne korekcije na osnovu informacija koje se dobiju tokom epidemiološkog ispitivanja", zaključuje se u saoptenju IJZCG.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније