Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M./A.J.

15. 03. 2024. 17:57 >> 18:01
2

PREPOZNAVANJE RODNOG IDENTITETA NA OSNOVU SAMOODREĐENJA

Ministarstvo: Zakon do kraja godine; Ulićević: Moramo poštovati ljudska prava

Utvrđivanje Predloga zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja planirano je za četvrti kvartal ove godine, saopšteno je Portalu RTCG iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava (MLJMP). I izvršni direktor Asocijacije "Spektra" Jovan Džoli Ulićević smatra da nema prepreke da se nacrt Zakona nađe pred poslanicama i poslanicima do kraja prvog zasijedanja Skupštine.

Iz resora ljudskih i manjinskih prava na čijem je čelu Fatmir Đeka objašnjavaju da radna grupa završava svoj zadatak dostavljanjem Predloga zakona Vladi Crne Gore koja nakon utvrđivanja, isti upućuje dalje u skupštinsku proceduru.

Poručuju da od poslanika u Parlamentu očekuju konstruktivnu saradnju i razumijevanje.

"Uz uvjerenje da će usvajanje zakona doprinijeti punoj integraciji ove populacije u crnogorsko društvo i poštovanju prava svih građana/ki u skladu sa međunarodnim standardima", naveli su iz MLJMP za Portal.

Da je Crna Gora i dalje jedna od devet evropskih zemalja u kojima je sterilizacija preduslov za promjenu oznake pola u dokumentima, ukazuje predsjednik Asocijacije "Spektra" Jovan Džoli Ulićević.

U razgovoru za Portal RTCG, Ulićević navodi da je takva praksa zaostavšina najgorih režima koji su uspješno pobijeđeni sredinom prošlog vijeka, što sve evropske zemlje posljednjih deceniju ubrzano napuštaju.

"Nacrt Zakona ima za cilj da omogući građanima/kama Crne Gore pravno na samoodređenje, te konačan prekid nehumane prakse prinudne sterilizacije koju smatramo da niko ne treba u modernom društvu da prolazi. Mislim da je Nacrt Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja kvalitetan, prilično jasan i što je najvažnije primjenljiv u našem pravnom sistemu. Kao radna grupa koju su činili eksperti iz svih relevantnih resora, nevladinih organizacija, kao i eskperti Savjeta Evrope, UN-a i institucije Zaštitnika, radili smo godinu i po dana, a prije toga još 7 godina kako bismo javnosti predstavili kvalitetno rješenje", navodi Ulićević.

Ističe da je javna rasprava završena, naglašavajući da je prošla u dobroj atmosferi bez ijednog negativnog komentara, što, kaže, govori o kvalitetu zakona.

"Ali i činjenici da smo dosta uradili na prihvatanju onih koji su drugačiji u posljednjih 15 godina. Ono što sada treba da se vidi jeste i da li su poslanici/e prevalili taj put takođe, jer smatram da je ovaj nacrt Zakona najveći test demokratičnosti, poštovanja ljudskih prava i evropskih stavova naših donosioca/teljki odluka, te da li će svoje izjave pretočiti i u djelo i pokazati da imaju i hrabrosti i odlučnosti da garantuju poštovanje ljudskog prava na samoodređenje svima", zaključuje Ulićević.

Iz Ministarstva ljudskih i manjiskih prava podsjećaju da je taj resor formirao Radnu grupu za izradu teksta Nacrta zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja u čijem sastavu su predstavnici/e svih relevantnih institucija koje se bave ovim pitanjem, predstavnika/ca nevladinog sektora, te u svojstvu posmatrača Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Sistema UN u zemlji.

Iz Ministarstva poručuju da je Savjet Evrope pružio ekspertsku podršku Radnoj grupi koja je omogućila sagledavanje ne samo potreba unutar nacionalnog zakonodavstva Crne Gore, već i potreba usaglašavanja sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, prije svega standardima Savjeta Evrope, ali i usaglašavanja i harmonizacije sa pravom Evropske unije.

Šta predviđa nacrt zakona?

Zakon o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja osim promjene oznake pola, imena i matičnog broja uključujući i djeci starijoj od 15 godina ukoliko su roditelji saglasni, predviđa zabranu stavljanja naznake o promjeni pola na novi dokument.

Iz Ministarstva su vodili računa da promjena oznake pola kod roditelja ne smije negativno uticati na odluku institucija o roditeljskim pravima ili starateljstvu nad djecom.

Ono što je posebno zabranjeno zakonom je tražiti da osoba koja traži promjenu oznake pola obavlja preglede ili pruži dokaze o obavljenim medicinskim pregledima i intervencijama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније