Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

10. 03. 2024. 12:15 >> 12:07
Čitaj mi:

Svjetska nedjelja borbe protiv glaukoma

U četvrtak i petak provjera očnog pritiska bez zakazivanja

Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) obilježiće Svjetsku nedjelju borbe protiv glaukoma organizovanjem preventivnih pregleda radi kontrole očnog pritiska. Tim povodom u četvrtak i petak (14. i 15. marta), u periodu od 9 -14 sati u Oftalmološkoj ambulanti (Poliklinika KCCG-a, prvi sprat), oftalmolozi će mjeriti očni pritisak građanima bez uputa i zakazivanja od strane izabranog doktora.

Kako je saopšteno iz Kliničkog centra Crne Gore, zainteresovani građani, starosne dobi 40 i više godina, a posebno oni koji imaju pozitivnu porodičnu anamnezu, mogu se prijaviti pozivom na broj telefona: 020 412 313 u utorak i srijedu (12. i 13. marta) u period od 13 - 14 sati.

"Broj pregeda je ograničen za prvih 60 zainteresovanih građana koji se budu prijavili pozivom na navedeni broj telefona. Akciju oftalmologa KCCG-a podržali su Glavni grad Podgorica na način što će jedan dan u nedjelji most “Milenijum” osvijetliti zelenom bojom, koja je zaštitni znak borbe protiv glaukoma, i TC Big Fashion Podgorica, koji je omogućio da se u subotu 16. marta u period od 10 - 13 sati u novom krilu ovog tržnog centra (ranije poznat kao City Mall) organizuje preventivno mjerenje očnog pritiska. Zainteresovanim građanima će toga dana oftalmolozi preventivno mjeriti očni pritisak bezkontaktnim tonometrom. Koristrimo ovu priliku da se zahvalimo Glavnog gradu i TC Big Fashion Podgorica", navodi se u saopštenju.

Glaukom je oboljenje koje je jedno od vodećih uzroka sljepila u svijetu, a često se prepozna tek u uznapredovalom stadijumu kada je vid već oštećen a nastale promjene nepopravljive zbog čega se i naziva „Tihi kradljivac vida“.

Podsjećaju da se u cijelom svijetu druga nedjelja marta obilježava kao Svjetska nedjelja borbe protiv glaukoma.

"Budući da trenutno ne postoji lijek za glaukom i da izaziva nepovratan gubitak vida, veoma je važno blagovremeno postavljanje dijagnoze kako bi se ljekovima ili hirurškim zahvatom zaustavila ili usporila bolest. Napominjemo da će pregledi u KCCG biti organizovani u skladu sa preporučenim epidemiološkim preventivnim mjerama, odnosno, obavezno nošenje zaštitne maske za lice", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније