Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milica Kapa [ TVCG ]

10. 03. 2024. 12:25 >> 20:30
1
Čitaj mi:

PRIPREME U TOKU

Rigorozne mjere: Ko prepisuje na eksternoj maturi biće sankcionisan

U Ispitnom centru uveliko su u toku pripreme za ekesternu maturu. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada su procurili testovi iz matematike, formirali su radnu grupu, koja je donijela tri nova pravilnika.

Tako će, tokom ispita, u učionici boraviti dva test-administratora, od kojih jedan iz druge vaspitno-obrazovne ustanove.

Kako je za Dnevnik TVCG kazao Miloš Trivić iz Ispitnog centra, novina je da će supervizor imati ovlašćenje da pristupi ispitnomp rostoru i provjeri da li se sve odvija u skladu sa pravilnicima.

"Takođe je novina da Ispitni centar može da odredi da se ispit odvija u drugom prosotru koji nije učionica", rekao je on. 

Test-administartori biće plaćeni i sklapaće ugovor sa Ispitnom centrom, što daje mogućnost za pokretanje postupka ukoliko se ogluše o pravila i zakonito sprovođenje ispita.

Pravilnicima su definisane i sankcije za učenike. Tako će, između ostalog, dvije usmene opomene za ometanje rada biti dovoljne da se učenik udalji s testa sa uspjehom nedovoljan.

"Ukoliko učenik koristi mobilni telefon za učenika je odmah sanckija da seudalji i da je ocjena jedan", poručio je Trivić. 

Najava resornog Ministarstva da će rigorozno kontolisati polaganje eksterne mature, ohrabruje Prosvjetnu zajednicu.

Poručuju da oni koji varaju naispitu moraju biti sankcionisani.

Oni koji su prošle godine omogućili učenicima da bez truda polože testiranje iz matematike za sada nijesu sankcionisani.

Specijalno državno tužilaštvo još izviđa taj slučaj. Kako navodi Petar Špadijer iz prosvjetne zajednice, taj postupak se vodi po prijavi Ispitnog centra.

"Uskoro očekujemo epilog", nada se Špadijer. 

SDT istražuje i prijavu posvjetne zajednice u slučaju prepisivanja na eksternom testiranju iz predmeta crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost.

"To je još u fazi prikupljanja podataka da bi se vidjelo hoće li se pokrenuti postupak", kazao je Špadijer.

Nove provjere znanja za učenike više od 150 osnovnih i preko 50 srednjih škola počinju sredinom aprila.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније