Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Dan ]

08. 03. 2024. 22:01 >> 22:01
4
Čitaj mi:

U JAVNIM DOKUMENTIMA

Građani će moći da mijenjaju oznaku pola i matični broj

Crnogorski državljanin ima pravo da promijeni oznaku pola, lično ime i jedinstveni matični broj u matičnim i drugim registrima i ličnim dokumentima, predviđeno je Nacrtom zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja, koji je na javnoj raspravi.

Ovo pravo, kako je propisano nacrtom akta, ima i dijete starije od 15 godina uz saglasnost roditelja.

Kako se navodi, svako lice ima pravo da podnese zahtjev za promjenu oznake pola u matičnom registru rođenih, pod uslovom da se nalazi u slobodnom bračnom stanju. Uz zahtjev za promjenu oznake pola u matičnim registrima, lice je dužno dostaviti dokaz o slobodnom bračnom stanju. Zahtjev za promjenu oznake pola kada je u pitanju dijete starije od 15 godina mogu podnijeti roditelji koji zajednički i sporazumno vrše roditeljsko pravo, odnosno roditelj koji samostalno vrši roditeljsko pravo uz saglasnost drugog roditelja ili organa starateljstva, kao i roditelj kojem je roditeljsko pravo produženo i nakon punoljetstva djeteta.

– Prilikom donošenja odluke o zahtjevu za promjenu oznake pola u matičnom registru rođenih zabranjeno je tražiti da lice koje je podnijelo zahtjev obavlja medicinske preglede ili pruža dokaze o obavljenim medicinskim pregledima i intervencijama. Prilikom izdavanja novog izvoda iz matičnog registra rođenih zabranjeno je stavljati naznaku da je izvršena promjena oznaka pola u matičnom registru rođenih. U postupku odlučivanja o zahtjevu za promjenu oznake pola shodno se primjenjuju odredbe Zakona o matičnim registrima, osim ako ovim zakonom nije drukčije određeno – piše u nacrtu akta.

Predviđena su i ograničenja, pa se tako promjena oznake pola neće dozvoliti licu koje je pravosnažno osuđeno za krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, do izvršenja kazne ili dok traju pravne posljedice osude.

– U slučaju da lice protiv kojeg teče sudski postupak za krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti podnese zahtjev za promjenu oznake pola, ministarstvo je dužno da u roku od tri dana od dana donošenja rješenja o promjeni oznake pola o tome obavijesti nadležni sud. Lice kojem je promijenjena oznaka pola ne može podnijeti novi zahtjev za promjenu oznake pola u matičnom registru prije isteka jedne godine od prethodno izvršenog upisa promjene oznake pola – predviđeno je u nacrtu zakona.

Iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava navode da je razlog za donošenje zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja usaglašavanje zakonodavnog okvira sa Ustavom.

– Prepoznavanje rodnog identiteta u crnogorskom pravnom sistemu postoji samo deklarativno, u vidu garancije zabrane diskriminacije po osnovu rodnog identiteta. Iz tog razloga, intencija ovog zakona je da se regulišu i propišu prava kojima se garantuje dostojanstvo i sigurnost čovjeka, nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta, privatnosti i ličnih prava. Takođe, jedan od ključnih razloga donošenja ovog zakona jeste pravna praznina u crnogorskom zakonodavstvu, odnosno nepostojanje relevantnog zakonodavstva u Crnoj Gori kojim se reguliše pitanje pravnog prepoznavanja rodnog identiteta – objašnjavaju iz ministarstva.


U brak sa novim identitetom

U nacrtu zakona se navodi da lice kojem je promijenjena oznaka pola u ličnim dokumentima ima pravo na brak i životno partnerstvo, a u skladu sa propisima koji regulišu tu oblast. Roditelj kome je promijenjena oznaka pola u ličnim dokumentima ima sva prava i obaveze prema djetetu koje je imao prije utvrđivanja života u drukčijem rodnom identitetu.

– Sama činjenica promjene oznake pola kod roditelja ne smije negativno uticati na odluku nadležnog organa o vršenju roditeljskog prava i starateljstvu nad djetetom – navodi se u nacrtu zakona.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније