Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Милица Мијатовић

29. 08. 2023. 06:48 >> 17:08
4

MUP

Nema dužih čekanja za lična dokumenta, uveden novi sistem

Godinama unazad poznata slika u zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) takozvanoj “Limenci” jesu redovi bez kraja i svakodnevne gužve. Da bi predali ili podigli dokumenta građani su čekali sa listićima na kojima su bili brojevi za red. Međutim, taj sistem se pokazao kao loš jer neki pojedinci nijesu poštovali pravila tiketing listića pa su se tako stvarale sve veće gužve. Zbog toga je, kako su nam kazali iz MUP-a, uveden novi sistem funkcionisanja uz pomoć kojeg su gužve nestale, a vrijeme čekanja je svedeno na minimum.

Iz MUP-a objašnjavaju da u određenom periodu tiketing sistem nije bio u funkciji, pa je on reinstaliran i opet stavljen u upotrebu. Međutim, samo je došlo do još većih problema u šalter sali.

“Tiketing sistem u Područnoj jedinici za upravne poslove državljanstvo i strance MUP-a Podgorica izvjestan vremenski period nije bio u funkciji, isti je od strane Službe za informacione tehnologije MUP-a reinstaliran i stavljen u upotrebu. Stavljanje aparata u funkciju se ipak pokazalo kao neadekvatno, izazvalo stvaranje ogromnih gužvi u šalter sali zbog čega se reagovalo na način da se isti stavi van upotrebe i pređe na novi sistem funkcionisanja”, istakli su iz MUP-a. 

Odvojene zone za crnogorske i strane državljane

Novim sistemom odvojene su posebne zone za podnošenje zahtjeva za crnogorske državljane, strane državljane, saobraćaj i preuzimanje završenih dokumenata.

Uvedena je i praksa da službenik MUP-a usmjerava građane kako bi na najlakši i najbrži način bili usluženi.

U saradnji sa Poštom Crne Gore obezbijeđen je, kažu iz MUP-a, još jedan šalter za uplate taksi tako da se građani ne zadržavaju u šalter sali ni iz tog razloga, a što je bio slučaj ranije.

Objašnjavaju da raniji sistem sa tiketing listićima nije bio pogodan za starije građane, kao i da su problem stvarali nesavjesni pojedinci koji su uzimali više listića odjednom.

“Izvjestan broj starijih građana nije mogao ispratiti tiketing listić i obavještenje na monitoru zbog čega bi propustili signal službenika da su došli na red, dešavalo se da pojedinci preuzmu i po desetinu listića iz aparata čime bi poremetili vrijeme dolaska na red odgovornim i savjesnim građanima”, kazali sui z MUP-a.

Sada kada su odvojene zone za crnogorske i strane državljane, naši građani će, kažu iz MUP-a, minimalno stajati u red.

“Crnogorski državljani se na šalteru zadržavaju mnogo manje vremena od stranih državljana, prosjek za crnogorske državljane je od pet do deset minuta za složenije zahtjeve, dok se strani državljani zadržavaju duže, u prosjeku od 20 do 30 minuta, tako da su se crnogorski državljani koji se nađu u redu sa stranim državljanima zadržavali mnogo duže vremena nego što je to slučaj sada što je uz čekanje na Pošti za uplate stvaralo konstantnu gužvu u šalter sali”, tvrde iz MUP-a.

Ukidanjem starog i prelaskom na novi sistem rada, tvrde iz MUP-a, nestale su gužve u šalter sali, dok je vrijeme čekanja svedeno na minimum.

Sudeći po fotografijama koje smo zabilježili prije par dana, primjetni su manji redovi i čekanje za dokumenta bilo je znatno kraće. Da li će se ovaj sistem zaista pokazati kao dobar i riješiti dugogodišnji problem redova tokom podizanja ili predaje dokumenata, vidjeće se po reakcijama i iskustvima građana u narednom periodu.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније