Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

08. 03. 2024. 18:28 >> 18:28
2
Čitaj mi:

DELEGACIJA BV U POSJETI KOSOVU

Bošnjaci u regionu jačaju saradnju među državama u kojima žive

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić predvodio je delegaciju Ureda bošnjačkih vijeća na sastancima sa kosovskim čelnicima predsjednikom Vlade Aljbinom Kurtijem i predsjednicom države Vjosom Osmani.

Kako su naglasili u saopštenju, tokom razgovora potencirana je potreba jačanja institucionalne saradnje među državama regiona, u cilju jačanja demokratskih procesa i pune evroatlanske integracije.

"Bošnjaci su u svim državama regiona autohtoni i utemeljeni, snažno doprinose jačanju multikulturnog i demokratskog društva, ali žele očuvati i svoj identitet i njegovati svoje nacionalne posebnosti. Naša nacionalna vijeća artikulišu te potrebe i kroz regionalni Ured razmatramo zajedničke aktivnosti u društvenoj, kulturnoj i obrazovnoj sferi", kazao je Mustafić.

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozdravio je aktivnosti Ureda bošnjačkih vijeća i naglasio značaj demokratizacije i bolje povezanisti država regiona, kao i prevazilaženja problema koji su u nedavnoj prošlosti doveli do destrukcije i nestabilnosti. Kurti je naglasio i tradicionalno dobre odnose i povezanost bošnjačkog i albanskog naroda.

Osmani je istakla potrebu jačanja demokratskih institucija, vladavine prave i društva u kome će se poštovati različitosti.

"Bošnjaci imaju veoma konstruktivnu ulogu na Kosovu u svim pozitivnim procesima koji jačaju stabilnost društva", kazala je Osmani.

Tokom posjete Kosovu članovi Ureda imali su i sastanak sa zamjenicom premijera Emilijom Redžepi, koja dolazi iz bošnjačke zajednice Kosova.

Predstavnici Ureda održali su javnu tribinu u Prizrenu sa koje su pozvali svoje sunarodnike da se na predstojećem popisu slobodno izjasne o svom nacionalnom, jezičkom i vjerskom identitetu.

Sjutra će biti održana i redovna sjednica regionalnog Ureda, čiji su članovi iz Crne Gore predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić i predsjednik Izvršnog odbora Mirsad Rastoder.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније