Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

29. 02. 2024. 12:49 >> 12:48
Čitaj mi:

Potpisan Sporazum sa Sindikatima

Za srednji medicinski kadar sa najnižim primanjima deset odsto stimulacije

Ministar zdravlja Vojislav Šimun potpisao je sa predstavnicima Sindikata zdravstva Sporazum o stimulativnom uvećanju zarada od deset odsto srednjem medicinskom kadru, koji nije imao priliku za dodatnim vidom zarade po osnovu dopunskog ili prekovremenog rada te stoga imao najniža primanja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, sporazum je potpisan na osnovu pregovora za poboljšanje materijalnog statusa medicinskih sestara i tehničara sa koeficijentima 6,05, kao i 6,58 i 6,95 utvrđenih Granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvenu djelatnost.

"Srednjem medicinskom kadru iz ove kategorije osnovna zarada biće uvećana za 10% kao varijabilni dio odnosno stimulacija ukoliko za taj mjesec već nemaju uvećanje po osnovu prekovremenog ili dopunskog rada, nisu na odmoru ili bolovanju. Uvećanja zarada za ovu kategoriju medicinskih radnika primjenjivaće se na zarade čiji se obračun vrši od 29.februara 2024.godine", naveli su iz resornog ministarstva.

Nakon potpisivanja Sporazuma, ministar Šimun je naglasio da na ovaj način Vlada Crne Gore želi da pokaže razumijevanje i dobru volju prema srednjem medicinskom kadru, koji je značajan nosilac posla u sistemu zdravstva, a koji prima najniže zarade.

"Podsjećamo da će se ovo povećanje realizovati kroz već postojeći budžet opredijeljen zdravstvenom sistemu i da je ova mjera prelazno i privremeno rješenje koje će se sprovoditi u dogovoru sa menadžmentima Javnih zdravstvenih ustanova do sistemskog rješenja tj.izrade Zakona o zaradama u javnom sektoru i sa njim u skladu novim GKU", dodaju iz Ministarstva.

Sporazum su u ime Samostalnog Sindikata zdravstva Crne Gore i Sindikata zaposlenih u zdravstvu sa ministarom Šimunom potpisali dr Mihailo Babović i Nebojša Radonjić.

Potpisivanju su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić, v.d.direktora Direktorata za zdravstvenu zaštitu Sreten Jakić kao i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Vuk Kadić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније