Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 05. 2014. 08:35 >> 09:04

REZULTAT AGENCIJE

Riješili 7.500 radnih sporova

Pojedinci i udruženja sve više prepoznaju Agenciju za mirno rješavanje radnih sporova kao instituciju pred kojom će brže i efikasnije riješiti svoj radni spor. Tako se od njenog osnivanja, odnosno od septembra 2010., pred njom našlo više od 7.500, što individualnih, što kolektivnih sporova.

 

Osnivanje Agencije za mirno rješavanje radnih sporova opravdalo je svrhu postojanja, jer je iz godine u godinu evidentan trend rasta predmeta u okviru kojih poslodavci i zaposleni pokušavaju sporove da riješe mirnim putem. Tako je od osnivanja, septembra 2010.godine do 31.decembra Agenciji podnijeto 65 predloga za mirno rješavanje radnih sporova, dok je u 2011.godini podneseno 356 predloga.

Godinu kasnije, 2012. broj predloga je utrostručen, pa su miritelji Agencije imali posla u 1.328 predmeta, dok je u 2013. bilo čak 5.180 predloga za mirno rješavanje radnih sporova. Za prva četiri mjeseca 2014.broj predmet već je dostigao cifru od 655.

Predmeti sporova uglavnom su nastajali u slučaju otkaza, neisplaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, uskraćivanje prava na korišćenje godišnjeg odmora, neisplaćenih otpremnina, te naknada za prekovremeni rad, rad noću i rad u dane državnih i vjerskih praznika.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja Dnevnim novinama je rečeno da su riješeni svi predlozi koji su Agenciji podnijeti, zaključno sa 31. 12. 2013. godine.

"Pozitivno je riješeno 81,6 odsto predloga, odnosno postignuta je saglasnost između strana u sporu. Od predloga koji su podnijeti u prvom kvartalu ove godine 71,29 je riješeno, dok je za 28,71 predloga postupak mirnog rješavanja u toku", navode iz resora kojim rukovodi Predrag Bošković.

Navodeći kako Agencija za mirno rješavanje radnih sporova trenutno ima 38 arbitara, odnosno miritelja, iz Ministarstva rada i socijalnog staranja je saopšteno kako su nezakoniti otkazi najčešći predmet sporova.

"Najčešći predmet spora kada su u pitanju individualni, radni sporovi su nezakoniti otkaz ugovora o radu, osporavanje zaključenog aneksa ugovora o radu, neuplaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, kao i uskraćivanje prava na korišćenje godišnjeg odmora", saopštili su iz Ministarstva.

Agencija je posredovala i u rješavanju radnih sporova i kada je riječ o neisplaćenim otpremninama prilikom odlaska u penziju, kao i neisplaćenim naknadama za prekovremeni rad, rad noću i rad u dane državnih i vjerskih praznika.

Na listi sporova su i neisplaćena naknada za odvojeni život, nezakoniti raspored na drugo radno mjesto, uskraćena prava na beneficirani radni staž, te niz drugih prava koja proizilaze iz rada i po osnovu rada.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније