Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

15. 02. 2024. 13:51 >> 16:30
Čitaj mi:

CG VIŠE NIJE DIO

Suspenzija iz evropskog potprograma dok ne usvojimo Zakon o AVM uslugama

Crna Gora je suspendovana iz potprograma Media, koji je dio programa Kreativna Evropa, jer još uvijek nije usvojen Zakon o audiovizuelnim medijskim uslugama (AVM). Ovo je potvrđeno Portalu RTCG iz Ministarstva kulture i medija (MKM), odakle poručuju da će se ministarka Tamara Vujović zalagati da se čitav set medijskih zakona što prije usvoji u Skupštini.

Nedavno je Crna Gora suspendovana iz ovog programa, koji podržava evropsku filmsku i audiovizualnu industriju u razvoju, distribuciji i promociji evropskih djela. Iz Ministarstva kojim rukovodi Vujović uvjeravaju da to može da traje nekoliko mjeseci.

“Budući da je postupak izrade Prijedloga zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama u toku, Crna Gora je od 31. decembra 2023. godine privremeno suspendovana od učešća u MEDIA i međusektorskom potprogramu programa Kreativna Evropa, što znači da organizacije iz naše zemlje nemaju pravo učešća na konkursima čiji je rok za podnošenje aplikacija nakon 31. januara 2024. godine”, pojasnili su iz tog resora.

Kako kažu, Evropska unija je u proteklom periodu pokazala razumijevanje za odlaganje donošenja medijskih zakona, prepoznajući da taj proces zahtijeva vrijeme, te je omogućila produženje roka dva puta. Poslednji je bio do 31. decembra prošle godine.

“To svakako nije odgovornost ove administracije, jer nije bilo moguće završiti ih i usvojiti do toga roka, a pogotovo cijeneći potrebu da se zakoni još jednom pročitaju i dopune boljim rješenjima”, pojašnjavaju iz MKM.

Kažu da su svjesno preuzeli rizik za isključenje iz ovog potprograma, “znajući da suspenzija od učešća Crne Gore u MEDIA i međusektorskom potprogramu programa Kreativna Evropa može da traje najviše nekoliko mjeseci”.

Sporazumom između Crne Gore i Evropske unije o učešću Crne Gore u programu Kreativna Evropa 2021. - 2027. predviđeno je da zakonodavstvo u oblasti audiovizuelnih medijskih usluga uskladimo sa Direktivom (EU) 2018/1808 o AVM uslugama.

“Nacrt zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama je utvrđen, ključne izmjene su usklađene sa svim preporukama međunarodnih partnera, a resorna ministarka dr Tamara Vujović će se zalagati da se ovaj zakon, kao i ostali iz seta medijskih zakona, što prije nađu u Skupštini Crne Gore i u konačnom budu usvojeni”, poručuju iz MKM.

Konkursi potprograma MEDIA se stalno obnavljaju, a za koordinaciju i informisanje je zadužen Filmski centar Crne Gore.

Iz MKM kažu da je crnogorski audiovizuelni sektor u prethodnom periodu imao mali broj podržanih projekata u okviru MEDIA programa, a prema dostupnim podacima kojima raspolaže Filmski centar, prošle godine su bila dva uspješna projekta sa našim organizacijama kao partnerima.  

Privremena suspenzija će biti prekinuta i Crna Gora će opet biti punopravna članica svih potprograma nakon što Zakon o audiovizuelnim medijskim uslugama bude usvojen u Skupštini Crne Gore, o ćemu će Evropska komisija biti informisana.

“Postupak suspenzije se ne odnosi na projekte za koje su ugovori već potpisani, odnosno po kojima je već preuzeta pravna obaveza ugovornih strana. Ministarstvo kulture i medija u kontinuitetu čini dodatne napore da u saradnji sa svim uključenim akterima realizuje obaveze vezane za usaglašavanje zakonodavstva, kako bi suspenzija bila prekinuta u najskorijem roku”, zaključuju u odgovorima.

Osim Crne Gore ni Tunis više nema pravo da predlaže projekte za ovaj program.

Vujović je ranije navela da očekuje da će medijski zakoni - Zakon o AVM uslugama, Zakon o Radio i Televiziji Crne Gore i Zakon o medijima biti usvojeni do kraja maja ove godine, te da  prošla Vlada dobila mišljenje eksperata Savjeta Evrope (SE) na tekstove zakona.

“Oni su usaglašeni što se tiče teksta zakona. Jedan od njih se nalazi pred Sekretarijatom za zakonodavstvo i tu se usaglašava tekst zakona. Sada ide interesorno usaglašavanje mišljenja drugih ministarstava, pa se onda šalje Evropskoj komisiji (EK)”, kazala je Vujović u januaru ove godine.

Navela je da će pozvati predstavnike medijske zajednice i eksperte SE na još jedno čitanje, kako bi se uslaglasili “neki članovi zakona koji su izazvali diskusiju kod medijske zajednice”.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније