Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

13. 02. 2024. 07:04 >> 07:04

LAKUŠIĆ SAOPŠTIO

Prave postrojenje da bi primorje imalo vode

Do 15. juna trebalo bi da bude montirano postrojenje za prečinšćavanje vode iz Skadarskog jezera koje bi omogućilo da crnogorsko primorje ovog ljeta nema problema sa vodosnabdijevanjem, kazao je u emisiji “Mreža” na TVCG predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje Zoran Lakušić.

Lakušić kaže da intenzivno prave planovi za predstojeću ljetnju sezonu, a cilj je da primorje ima dovoljne količine vode, dok je drugi cilj da se očuva likvidnost preduzeća.

Podsjeća da je 2010. godine izdašnost vodoizvorišta "Bolje sestre" bila 2.600 litara u sekundi, da bi 2022. pala na 265 litara u sekundi.

“Ljeti je primorju potrebno od 800 do 900 litara u sekundi, a da bi tu razliku nadomjestili planiramo da izgradimo postrojenje za prečinšćavanje vode iz samog jezera. Nadamo se da ćemo do 15. juna stići da uz pomoć vlade montiramo to postrojenje. Onda možemo sa sigurnošću reći da ćemo imati dovoljne količine vode za naredno ljeto”, kazao je Lakušić.

Ističe da je to velika investicija za Regionalni vodovod i da je potrebno uložiti tri miliona eura za 300 litara u sekundi, odnosno pet miliona za 500 litara u sekundi.

Lakušić podsjeća da je smanjena izdašnost posljedica eksploatacije šljunka na Morači, zbog čega je kako dodaje Regionalni vodovod pretrpio milionske gubitke.

On navodi i da je postavljanje eksperimentalne privremene brane imalo efekta, a kako najavljuje Lakušić, biće postavljene i nove.

“Tako je i potvrđeno da postoji povezanost vodoizvorišta "Bolje sestre" i rijeke Morače.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније