Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Mina ]

09. 02. 2024. 13:23 >> 13:24

UCG

Mašinskom fakultetu licenca za analizu saobraćajnih tokova

Mašinski fakultet dobio je akademsku licencu softvera zasnovanog na vještačkoj inteligenciji za analizu saobraćajnih tokova, saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore (UCG).

Kako se navodi, licenca je dobijena na osnovu saradnje profesora sa Odsjeka za drumski saobraćaj na Mašinskom fakultetu sa češkom kompanijom DataFromSky.

Iz UCG su rekli da taj softver predstavlja inovativno rješenje za razvoj koncepta pametnih gradova kroz efikasno upravljanje saobraćajnim tokovima.

“Pored toga, softver ima aplikaciju u oblastima bezbjednosti saobraćaja, pametnog parkiranja, adaptivnog regulisanja saobraćaja i drugih inteligentnih transportnih sistema”, pojasnili su iz UCG.

Prema njihovim riječima, to predstavlja važan korak ka realizaciji Programa razvoja i uvođenja inteligentnih transportnih sistema u drumskom saobraćaju za period od 2022. do 2026. godine.

Iz UCG su ukazali da, pored toga, Mašinski fakultet posjeduje opremu za analizu emisije štetnih produkata saobraćaja “Aeromon”, kao i dron “DJI Matrice 600 Pro” specijalizovan za tu vrstu saobraćajnih istraživanja.

U saopštenju se navodi da su, u kampusu UCG-a, saradnici i studenti master i doktorskih studija sproveli probna istraživanja.

“U ovoj godini planirana su naučna istraživanja u oblastima kapaciteta saobraćajnih tokova, bezbjednosti saobraćaja i ekologije u drumskom saobraćaju”, dodaje se u saopštenju.

Iz UCG su rekli da će biti publikovani kroz naučne radove u međunarodnim časopisima i master radovima studenata na studijskom programu Drumski saobraćaj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније