Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Portal RTCG ]

07. 02. 2024. 12:33 >> 12:34
Čitaj mi:

nvo euromost

Zapošljavanja kroz Javne radove i druge programe obuka se masovno zloupotrebljavaju

Zapošljavanje na sjeveru Crne Gore kroz Javne radove ZZZCG i druge programe obuka, ili samozapošljavanja, kao i kroz lokalne samouprave se masovno zloupotrebljava i to se ne dešava ne samo u Opštini Pljevlja, već u svim Opštinama na sjeveru Crne Gore, naveli su iz Euromost-a, nakon podnošenja krivične prijave protiv firme D.O.O. "Hranom do zdravlja 2013".

 

Sa tim su, kako tvrde, dobro upoznati i pojedinci iz ZZZCG, kao i pojedinci iz područnih jedinica iz Opština sa sjevera, "ali sumnjamo da su mnogi i iz ovih institucija umiješani, pa se to dešava godinama".

Razlog ovakvog stanja je, kako navodi, slaba kontrola trošenja sredstava, koja se subvenciraju od strane ZZZCG, gdje poslodavci na papiru vode da su ta lica zaposlili ili ih obučavaju,a sa istim naprave dogovor da ne dolaze na posao, prebace na njihove račune sredstva sada u visini od 450 eura, a nakon toga isti moraju da im vraćaju 350 eura, dok 100 eura zadržavaju.

Iz ove NVO pitaju ZZZCG, da li je ovo način zapošljavanja nezaposlenih lica, koja se nalaze na zavodu za zapošljavanje sa kojim se hvale?

"Takođe, 90 posto nevladinih organizacija koji koriste ovaj i slične programe isto rade, i pretežno se koriste lica koja su u rodbinskoj vezi sa njihovim osnivačima. Većina nevladinih organizacija ne posjeduje nikakav prostor da bi ta lica zaposlili ili obučavali , pa se postavlja pitanje, kako se vrši kontrola u tim prostorijama kad ne postoje?", pitaju se u Eruomostu.

Kako dodaju, kroz istraživanje NVO "Euromost" smo vidjeli da i grantove za zapošljavanje lica sa invaliditetom, svake godine dobijaju ista odgovorna lica, samo sa različitim firmama ili nevladinim organizacijama, jer kroz ove Javne konkurse, ne mogu ako su vam odobreni grantovi na predhodni Javni poziv da opet konkurišete, pa su se pojedinci dosjetili, da na drugi Javni poziv konkurišu sa svojim drugim firmama ili NVO i da im se opet odobre grantovi, kako se dalje realizuju to takođe najbolje zanju u lokalnim Zavodima za zapošljavanje.

"Zato, se moraju odmah urediti Javni pozivi i pravilnici kada se tiče svih raspodjela i dodijeljivanje subvencija, jer se radi na štetu nezaposlenih lica sa sjevera koja se nalaze na zavodima za zapošljavanje, a danas nam mora biti prioritet zapošljavanje u ovom regionu, iz kojih se najviše migrira zbog nezaposlenosti", navodi se u saopštenju.

Zato su pozvali Vladu Crne Gore, da preduzmu sve potrebne mjere da se konačno stane svim zloupotrebama kroz zapošljavanje, preko ovih i drugih programa i projekata. 

"Takođe, očekujemo i od svih nadležnih iz Opština sa sjevera Crne Gore, da konačno počnu raditi svoj posao kao na primeru Pljevalja, a od ZZZCG da konačno krene da svaki dan provjeravaju da li lice koje je zapošljeno preko Javnih radova ili kroz obuke ili grantove je prisutno kod poslodavca, jer tada neće nikom odgovarati da radi osam sati za 100 eura, dok mu 350 eura od 450 uzme poslodavac.koji je korisnik tog programa", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније