Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Mina ]

05. 02. 2024. 14:18 >> 14:18
Čitaj mi:

UZ POMOĆ MISIJE OEBS-a

Balistička laboratorija Forenzičkog centra dobila akreditaciju

Balistička laboratorija Forenzičkog centra Crne Gore zvanično je akreditovana u skladu sa međunarodnim standardima, saopšteno je iz Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Navodi se da je laboratorija akreditovana uz podršku Misije OEBS-a, a u skladu sa međunarodnim standardima ISO 17025, čime su unaprijeđeni kredibilitet i pouzdanost forenzičke analize.

"U okviru podrške regionalnoj saradnji i razmjeni iskustava i dobrih praksi, Misija OEBS je angažovala balističke eksperte iz Forenzičkog centra Sjeverne Makedonije da podrže crnogorske kolege u procesu akreditacije", kaže se u saopštenju.

Direktorica Forenzičkog centra Sandra Kovačević je, nakon dobijanja zvanične akreditacije, kazala da taj proces obezbjeđuje policiji i institucijama za sprovođenje zakona alate potrebne za efikasnije suočavanje sa bezbjednosnim izazovima.

"Podrška Misije OEBS-a, ne samo da je unaprijedila naše sposobnosti, već je doprinijela i širem cilju unaprjeđenja regionalne bezbjednosti kroz efikasnije forenzičke prakse", navela je Kovačević.

Šefica Misije OEBS-a Dominik Vag čestitala je značajno dostignuće i istakla dugogodišnje partnerstvo Misije OEBS sa Forenzičkim centrom.

Ona kazala da je svjesna ključne uloge koju Forenzički centar ima u obezbjeđivanju pravilnog prikupljanja i analize dokaza za efikasno sprovođenje zakona i pravično rješavanje predmeta u sudovima, kao krajnjoj instanci.

"Pedantan rad Forenzičkog centra značajno doprinosi snazi i integritetu sistema krivičnog pravosuđa. Pravilno obrađeni i naučno potvrđeni dokazi ne samo da povećavaju kredibilitet istraga, već i podržavaju principe pravde i vladavine prava", rekla je Vag.

Iz Misije OEBS-a su kazali da podržavaju Forenzički centar od njegovog osnivanja 2008. godine, kako u smislu obezbeđivanja opreme, tako i pružanja profesionalne obuke i mentorstva naučnicima, uključujući i procese akreditacija.

Oni su najavili da će u ovoj godini pomoći Forenzičkom centru da obuči novog balističkog ispitivača u novosertifikovanoj balističkoj laboratoriji, kako bi stekao znanja o najboljim praksama u ovoj oblasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније