Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.LJ.

04. 02. 2024. 09:04 >> 09:03
1
Čitaj mi:

Promocija jedinstva

Obilježava se Međunarodni dan ljudskog bratstva

Međunarodni dan ljudskog bratstva (Eng. International Day of Human Fraternity) obilježava se danas, na inicijativu Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kraljevine Saudijske Arabije, Bahreina i Arapske Republike Egipat, sa ciljem promovisanja solidarnosti i jedinstva među narodima, tolerancije i prihvaćanja drugih. To se navodi u saopštenju ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako navode, ovaj važan događaj predstavlja međunarodno priznanje i zahvalnost Ujedinjenim Arapskim Emiratima za konstantne napore usmjerene ka promociji vrijednosti suživota i bratstva među narodima i ohrabrivanju dijaloga između različitih religija i kultura.

Na današnji dan međunarodna zajednica slavi, ističu, istorijski događaj - sastanak između Njegove Eminencije velikog imama Al-Azhara dr Ahmeda al-Tayeba i Njegove Svetosti pape Franje - održan 4. februara 2019. godine, u Abu Dabiju, koji je rezultirao potpisivanjem „Dokumenta o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život“ (Eng. Document on Human fraternity for World Peace and Living Together) - zajedničke deklaracije koja poziva na mir među ljudima uz uvažavanje različitosti i promovisanje dijaloga.

"Radi promocije vrijednosti tolerancije, razumijevanja i međuvjerskog dijaloga širom svijeta, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima osnovan je Visoki komitet za ljudsko bratstvo (Eng. Higher Committee of Human Fraternity) - nezavisna međunarodna institucija - osnovana da promoviše navedene vrijednosti, te ostvari težnje “Dokumenta o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život”. UAE su 2019. godine, ustanovili Zayed nagradu za ljudsko bratstvo (Eng. Zayed Award for Human Fraternity) kao rezultat potpisivanja Dokumenta o ljudskom bratstvu", piše u saopštenju.

Cilj je da ukaže priznanje pojedincima i institucijama koje rade na konsolidaciji mira i suživota, izgradnji mostova komunikacije između različitih kultura, vjera i nacija, kao i da nagradi uspješne i uticajne praktične inicijative usmjerene ka dugoročnom zbližavanju zajednica

."Savjet bezbjednosti UN-a, 14. juna 2023, usvojio je istorijsku Rezoluciju o toleranciji, međunarodnom miru i sigurnosti, koju su zajednički inicirali UAE i Ujedinjeno Kraljevstvo, koja će potvrditi opredijeljenost za očuvanje univerzalnih principa tolerancije i mirnog suživota i prva je rezolucija koja naglašava da rasizam, ksenofobija, govor mržnje i ekstremizam mogu dovesti do eskalacije i ponavljanja sukoba u svijetu. UAE su veliku pažnju posvetili osnivanju institucija i tijela koja snažno podržavaju politiku umjerenosti, tolerancije i poštovanja drugih i rade na promovisanju vrijednosti mira i suživota među svim članovima društva. Na čelu ovih institucija je Ministarstvo tolerancije i suživota", preciziraju u saopštenju.

Emirati su osnovali porodičnu kuću Abraham (Eng. Abrahamic Family House), koja uključuje crkvu, džamiju i sinagogu pod zajedničkim krovom jednog kompleksa, mjesto za promovisanje dijaloga i razmjenu ideja između sljedbenika različitih religija.

"Danas, ljudi više od 200 nacionalnosti žive u UAE, gdje uživaju dostojanstven život i poštovanje i slobodno praktikuju svoje vjerske slobode i obrede. Vlada UAE posvećena je podršci jednakosti, inkluziji i otvorenosti unutar svojih granica, širom regiona i svijeta", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније