Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

25. 01. 2024. 11:35 >> 11:35

KNEŽEVIĆ I MASLENIKOV

Položeni vijenci na spomenik ruskom pjesniku Visockom

Milan Knežević, predsjednik DNP CG i Vladislav Maslenjikov, izvanredni i opunomoćeni ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori, danas su položili vijence na spomen-obilježje Vladimiru Visockom u Podgorici, velikom ruskom pjesniku, koji je rođen na današnji dan, 25. januara 1938. godine.

Kako navode u saopštenju DNP-a, Crna Gora se može podičiti time da je 2004. podigla spomenik Visockom u Podgorici, uz podršku Moskve, a spomenik je uradio ruski vajar Aleksandar Taratinov, jedini spomenik Visockom izvan granica bivšeg SSSR-a.

"Povodom dana rođenja Visockog treba pomenuti i njegovu poznatu pjesmu 'Crnogorci', o neustrašivim rodoljubima, Crnogorcima i Crnogorkama. Vladimir Visocki je, u znak ljubavi prema Crnoj Gori, jednom prilikom istakao da bi, da nije rođen u Rusiji, Crna Gora bila njegova domovina. On ostaje u ruskoj i svjetskoj kulturi kao značajan stvaralac višestrukog talenta, pjevač, pjesnik, pozorišni i filmski glumac, koji je udario trajan pečat ruskoj kulturi dvadesetog vijeka", navode u saopštenju.

Kako su napomenuli Visocki je imao više nastupa u bivšoj SFRJ, i igrao u jednom filmu sovjetsko-jugoslovenske koprodukcije („Okovani šoferi“) na temu Drugog svjetskog rata na jugoslovenskim prostorima, a film je urađen u filmskom studiju u tadašnjem Titogradu, uz podršku "Mosfilma".

"Snimajući u Crnoj Gori, Visocki je nastupao i na TV Titograd, govoreći o svom životnom putu, i recitovao stihove o Crnogorcima kao 'slovenskim Spartancima'. Naknadno je opet dolazio u Crnu Goru gostujući sa 'Pozorištem na Taganki'", navode u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније