Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

28. 12. 2023. 13:20 >> 15:10
Čitaj mi:

ODLUKA VLADE

Pavličić zastupnik pred Evropskim sudom do izbora novog  

Vlada je usvojila izmjenu Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, kojom je mandat ograničen na najviše dva puta po četiri godine, što znači da će aktuelna zastupnica Valentina Pavličić tu dužnost obavljati dok se ne izabere osoba koja će je zmijeniti.

Mandat Valentine Pavličić počeo je odlukom Vlade, 23. septembra 2015. godine.

Kako piše u dokumentu koji je potpisao premijer Milojko Spajić, član 4, se mijenja i dodaje se da : “Isto lice može biti imenovano za zastupnika, odnosno zamjenika zastupnika, najviše dva puta”.

Ministar pravde Andrej Milović, ima obavezu da u roku od 15 dana od stupanja na snagu Uredbe, raspiše javni poziv za imenovanje novog zastupnika Crne Gore u Strazburu.

Mandat zastupnika Crne Gore u Strazburu do sada je trajao četiri godine, a prema Uredbi koja je posljednji put mijenjana 2014. godine, pisalo je da Vlada imenuje to lice na period od četiri godine, uz mogućnost ponovnog imenovanja. Sada se ta mogućnost mijenja pa će zastupnik Crne Gore pred sudom u Strazburu tu funkciju obavljati najviše osam godina.

Izmijenjeni su i uslovi koje kandidati treba da ispunjavaju da bi mogli biti imenovani za zastupnika i zamjenika zastupnika.

Novom Uredbom predviđeno je i prvi put uvođenje javnog poziva za postupak imenovanja zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

U obrazloženju Predloga uredbe o izmjeni Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, piše da se razrješenje odnosno imenovanje novog može uraditi tek nakon sprovedenog postupka.

Uredbom je propisana i obaveza da aktuelna zastupnica Valentina Pavličić nastavi sa radom do imenovanja novog zastupnika.

Članom 2 Uredbe uvodi se mogućnost da za zastupnika, odnosno zamjenika zastupnika, bude izabrano i lice koje ima zvanje doktora nauka i najmanje deset godina radnog iskustva, a koje istovremeno mora da ispunjava već propisane uslove (opšti uslovi za rad u državnim organima, završen pravni fakultet, položen pravosudni ispit, aktivno znanje engleskog, odnosno francuskog jezika).

U dosadašnjem radu bio je izostavljen javni poziv, odnosno mogućnost da se za pozicije zastupnika i zamjenika zastupnika, prijave osobe koja ispunjavaju uslove.

“Javnim pozivom se nedvosmisleno osnažuje transparentonst i konkurentnost”, piše između ostalog u obrazloženju.

Nakon okončanja postupka izbora, Milović je dužan da u roku od 15 dana od dana isteka roka za prijavljivanje kandidata za zastupnika i zamjenika zastupnika, obavi intervju sa onima koji ispunjavaju uslove.

Nakon obavljenog intervjua, on sačinjava predlog za imenovanje zastupnika, odnosno zamjenika zastupnika, koji dostavlja Vladi.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније