Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

06. 12. 2023. 16:15 >> 16:22
1

APEL 20 NVO

“Vlada da osudi zločine Izraela u Palestini”

Nevladine organizacije iz Crne Gore, njih 20 traže od Vlade Crne Gore da osudi zločine počinjene od Izraela u Palestini, naročito nakon 7. oktobra.

“Osudivši teroristički napad na Hamas 7. oktobra, moramo imati iste standarde za kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava u slučaju Izraela”, kategorični su iz nvo sektora.

Od Vlade zahtijevaju da javno i nedvosmisleno osudi politiku Izraela u Palestini, da prekinu vojnu saradnju sa Izraelom, uključujući raskid ugovora o nabavci oružja i vojne.

Traže da se uvrste efektivne ekonomske sankcije Izraelu, te da se preduzmu diplomatski koraci kako bi se osudio zločin.

“Podržati tim advokata koji je predao tužbu Međunarodnom krivičnom sudu”, ističu u zahtjevu.

U saopštenju navode, da, uzimajući u obzir da je Skupština Crne Gore je 2022. godine kroz rezoluciju osudila vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu, kao i zločine nad civilima u Srebrenici, Pivi i Velici, te da je na ovaj način pokazala da čvrsto stoji na strani međunarodnog prava, humanitarnih vrijednosti i borbe za ljudska prava svih, moraju biti primijenjeni jednaki aršini na Izrael.

“Napominjemo da je u okviru osnovnih prioriteta trenutne Vlade su i pristupanje Evropskoj uniji, čiji centar predstavlja Poglavlje 23 - pravosuđe i temeljna prava. Neka od privremenih mjerila u okviru poglavlja 23 se odnose na pravdu u slučajevima ratnih zločina i temeljna prava. Crna Gora ne smije ograničiti borbu za ove principe na svoju teritoriju, već mora ukazivati na nepravdu u cijelom svijetu”, piše u saopštenju.

Nakon eskalacije nasilja 7. oktobra, u kojem je, kako navode, ubijeno oko 1200 Izraelaca, “svjedočimo neselektivnom bombardovanju civila u pojasu Gaze od strane Izraela bez presedana”.

“Izraelska vojska je u svojim napadima ubila preko 15.000 civila, dok je 1.7 miliona civila u pojasu Gaze primorano da napusti svoje domove i privremena skloništa. U izraelskim napadima najčešće mete su civilni objekti: škole, bolnice, stambeni objekti, crkve, džamije, zgrade koje koriste humanitarne organizacije i drugi objekti koji su zaštićeni međunarodnim pravom i ne predstavljaju legitimni vojni cilj”, piše u saopštenju.

Navode da se, osim sa vojnim napadima izraelskih vojnih snaga, pojas Gaze suočava i sa nestašicom hrane, pijaće vode, energenata, električne energije, i drugih namirnica, što aktivno dovodi do smrti civilnog stanovništva, naročito onih koji su na održavanju života u bolnicama, uključujući novorođenčad.

“Ovakvi uslovi prijete da izazovu epidemiju zaraznih bolesti, te da se pogorša stanje osoba sa već postojećim zdravstvenim tegobama. Nedostatak osnovnih životnih namirnica je u direktnoj vezi sa činjenicom da je pojas Gaza od 2007. godine pod totalnom kopnenom i morskom blokadom od strane Izraela. Iako Izrael zastupa svoju poziciju stavom da se na ovaj način bori sa Hamasom, ovu činjenicu negira targetiranje civilnih objekata, kao i stanje na Zapadnoj obali, nad kojom Hamas nema kontrolu.

Palestinci na Zapadnoj obali, koja je još uvijek pod vojnom okupacijom Izraela, se takođe suočavaju sa problemima u snabdijevanju energentima, hranom i drugim namirnicama, a dolazi i do fatalnih fizičkih sukoba i neopravdanih hapšenja od strane vojske i policije”, piše u saopštenju.

Podsjećaju da je Crna Gora u maju 2023. godine potpisala treći ugovor o nabavci minobacača i prateće opreme sa izraelskom kompanijom Elbit systems, čija je vrijednost oko 20 miliona eura.

“Ovim činom poreski obveznici Crne Gore podržavaju vojno-industrijski kompleks Izraela i njihove zločine u pojasu Gaza i Zapadnoj obali. Izrael je otvoreno odbio brojne rezolucije Savjeta bezbjednosti i Generalne skupštine UN, u tom redu i najnoviju rezoluciju koja je usvojena većinom od 121 zemlje, uključujući Crnu Goru, kojom se poziva na momentalni prekid vatre i hitno omogućavanje ulaska humanitarne pomoći u Gazu”, zaključeno je u saopštenju.

Pismo potpisuju: Centar za razvoj nevladinih organizacija, Aktivna zona, Građanska alijansa, Centar za ženska prava, NVO Prima, Asocijacija Spektra, Inicijativa mladih za ljudska prava, Društvo crnogorsko-palestinskog prijateljstva, NVO Grupa građana BU2, NVO Opštinsko udruženje multiple skleroze Bijelo Polje,NVO Avlija, Udruženje raseljenih Roma i Egipćana sa Kosmeta u Crnoj Gori,NVO Brain, Agencija za lokalnu demokratiju, NVO Punctum,Crnogorski ženski lobi, Udruženje za razvoj civilnog društva, Inicijativa za ruralni i održivi razvoj,NVO Mrav i NVO Euromost.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније