Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

24. 11. 2023. 17:56 >> 18:09
1

SO

Usvojena inicijativa da Nikšić dobije status grada

Skupština opštine Nikšić jednoglasno je danas usvojila inicijativu da Nikšić dobije status grada.

Inicijativu je podnio predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković.

"U uvjerenju da Nikšić, poput Glavnog grada Podgorice i Prijestonice Cetinja, baštini posebnu vrijednost za Crnu Goru, te da je, po mnogo čemu afirmativnom, prepoznat i van granica naše države, podnosim inicijativu sa ciljem da se, umjesto dosadašnjeg oblika opštine, Nikšiću dodijeli status grada", navodi se u inicijativi Vukovića. 

Razlozi za podnošenje ove inicijative duboko su, kako je istakao, utemeljeni u istoriji i tradiciji Crne Gore u kojoj Nikšić, teritorijalno najveća i druga po broju stanovnika Opština, zauzima posebno mjesto i značaj.

"Od antičke Anderbe, preko Anagastuma i starog Onogošta, pa sve do savremenog Nikšića, naš grad – na raskrsnici važnih puteva koji su povezivali ljude, narode i imperije – građen je, nasilno razgrađivan i obnavljan više puta u svojoj burnoj istoriji na kojoj su svoje civilizacijske tragove ostavili Rimljani i Iliri, Goti, Vizantinci, Osmanlije... U srednjem vijeku Onogošt, gradska preteča Nikšića, imao je značajnu trgovačku ulogu. Za vrijeme dinastije Nemanjića bio je važan trgovački i saobraćajni centar – sa posebnim akcentom na trgovačkim vezama sa Dubrovnikom i Kotorom – i spona sa gradovima u unutrašnjosti. Za osmanlijskog zemana, početkom XVIII vijeka, dobio je status kapetanije i imao utvrdu, poslovni dio grada, stambene kvartove, vjerske objekte, bolnicu, ugostiteljske objekte, bio vojni i administrativni centar. Istinski procvat Nikšića započinje oslobođenjem od Osmanlija, 8. septembra 1878. godine. Knjaz Nikola I Petrović Njegoš insistirao je na razvoju Nikšića kao moderne cjeline sa adekvatnim urbanističkim planom. Prvi takav plan iz 1883. godine djelo je poznatog arhitekte, dr Josipa Sladea, čiji je plan grada Nikšića prepoznat kao najbolji urbanistički plan u tadašnjoj Evropi. Na taj način, Nikšić je dobio jasne koordinate i matrice u kojima nastavlja da raste, a izgradnjom niza reprezentativnih objekata – Saborne crkve, Dvorca kralja Nikole, kompleksa parkova i Carevog mosta – uspostavljeni su neophodni gradski reperi", istaknuto je u inicijativi. 

Napominje se da u posljednjim decenijama XIX vijeka Nikšić bilježi značajan priliv stanovništva i postaje jedan od privrednih, saobraćajnih i kulturnih centara Crne Gore.

"Razvijaju se poljoprivreda i industrija, otvaraju se škole, čitaonice, kulturno-umjetnička društva, štamparije, pokreće se redovno izdavaštvo. Od 1884. počinje aktivni pozorišni život, 1898. osniva se KUD „Zahumlje“, pokrenut je i list „Slobodna misao“. Temelje Opšte bolnice, prije više od 100. godina, postavila je kneginja Zorka. Pod Trebjesom je otvorena i prva pivara, prva željezara, prva banka, osnovana je prva lokalna radio i TV stanica, štampane su prve lokalne novine, izgrađen je prvi kružni saobraćajni tok", stoji u inicijativi Vukovića. 

U posljednjim decenijama XIX vijeka Nikšić bilježi, kako se navodi, značajan priliv stanovništva i postaje jedan od privrednih, saobraćajnih i kulturnih centara Crne Gore.

Razvijaju se, poručuje, poljoprivreda i industrija, otvaraju se škole, čitaonice, kulturno-umjetnička društva, štamparije, pokreće se redovno izdavaštvo.

Vuković je istakao da se nada  da će, nakon Skupštine opštine Nikšić, i Vlada Crne Gore, u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti, uskoro pokrenuti proceduru izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore – na način što će se lokalnoj samoupravi u Nikšiću, umjesto dosadašnjeg oblika opštine, utvrditi status Grada.

Nakon što je Skupština opštine Nikšić usvojila inicijativu da Nikšić dobije status grada, kako je kazao Vuković, ona se upućuje Vladi Crne Gore koja treba da predloži dopunu Zakona o lokalnoj samoupravi i teritorijalnoj organizaciji Crne Gore.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kazao je da je inicijativa da Nikšić dobije status Grada veoma korisna i da se formalizuje realno stanje. 

„Ovim samo formalizujemo realno stanje koje već postoji. Nikšić jeste grad i dobro je da se to formalizuje i ova inicijativa je korisna", kazao je Kovačević.

Istako je da sada ima više poslanika u Skupštini Crne Gore iz Nikšića nego što je to ranije bio slučaj, pa se nada da će svi zajedno na tome raditi.

"Ujedno, lijepa je prilika da se oko nečega usaglasimo bez nekih većih problema i da od toga imamo benefite za sve stanovnike“, dodao je Kovačević. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније