Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

03. 11. 2023. 08:54 >> 08:55
2

PRIMJENA SPORAZUMA

Frontex od 1. novembra na crnogorskim granicama

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex) zvanično je 1. novembra počela sa operativnim aktivnostima u Crnoj Gori, po Sporazumu između Evropske unije i Crne Gore za maja.

"Sporazum omogućava raspoređivanje službenika Frontex-a i primjenu izvršnih ovlašćenja na bilo kojem dijelu državne granice Crne Gore, a ne samo na granici sa Evropskom unijom, kako je to bilo predviđeno prethodnim Sporazumom. U tom cilju u Crnoj Gori biće raspoređeno oko 60 pripradnika Tima", saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). 

V.d. pomoćnika direktora za Sektor granične policije Milutin Vasiljević, na brifingu organizovanom za pripradnike članova tima Frontex-a, istakao je da je partnerstvo sa Frontex-om koje datira od 2009. godine značajno doprinijelo unapređenju rada granične policije i ukupnoj bezbjednosti na granici.

Vasiljević je saopštio da je dosadašnja saradnja bila sadržajna i kvalitetna.

"Dugogodišnjim zajedničkim radom u okviru posmatračkih misija i zajedničkih operacija službenici crnogorske granične policije su usvajali nova znanja i prakse postupanja evropskih kolega, a ostvaren je napredak na planu suzbijanja krijumčarenja luksuznih motornih vozila, pronalaženja falsifikovnih dokumenata, krijumčarenja oružja i postupanja sa migrantima", poručio je on.

Prema njegovim riječima, veoma je važna i podrška koju Frontex pruža razvoju Koordinacionog centra čiji je krajnji cilj uspostavljanje Koordinacionog centra u Podgorici u punom kapacitetu i njegovo uključivanje u Eurosur mrežu, kao modela za razvoj koordinacionih centara u ostalim državama Zapadnog Balkana.

Stalni migracioni pritisak, razvijene mreže krijumčarenja i različiti oblici prekograničnog kriminala su izazovi koje podjednako dijelimo sa našim evropskim partnerima, naglasio je, te izrazio uvjerenje da će prisustvo službenika Frontex-a na granicama između zemalja koje nijesu članice EU biti prekretnica i krupan korak u borbi protiv ovih izazova.

Vasiljević je poželio pripadnicima Frontex-a uspješan rad i saopštio da će Granična policija Crne Gore u narednom periodu svojim angažovanjem pokazati da je pouzdan partner u regionalnim i međunarodnim operativnim aktivnostima i da ima kapaciteta da zaštiti granicu u skladu sa najboljim evropskim standardima.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније