Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ RTCG ]

02. 11. 2023. 16:03 >> 16:04

MINISTARSTVO ZDRAVLjA

Zaposleni u RTCG nezakonito na bolovanju

Ministarstvo zdravlja utvrdilo je da jedan zaposleni u RTCG, koji je duže vrijeme bio odsutan s posla, nezakonito ostvario pravo na bolovanje. Komisija za provjeru privremene spriječenosti za rad konstatovala je da u tom slučaju odobreno bolovanje nije u skladu sa Pravilnikom koji reguliše tu oblast.

“Prvostepena ljekarska komisija Fonda je imala osnova da prekine bolovanje i upozna pacijenta sa njegovim pravima. Nakon odustajanja osiguranika od predavanja dokumenata na IPK, neophodno je bilo zaključiti bolovanje od strane Komisije Fonda”, navodi se u odgovoru Ministarstva zdravlja na zahtjev RTCG-a za provjeru privremene spriječenosti za rad pojedinih zaposlenih.

Ministarstvo je nakon uočenog propusta u radu ukazalo Fondu za zdravstveno osiguranje Crne Gore na obavezu da se Prvostepena ljekarska komisija pridržava zakonskih odredbi koje regulišu ostvarivanje prava na bolovanje, kao i na pravilnu primjenu Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja privremene spriječenosti za rad i ostvarivanja prava na naknadu zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad.

Menadžment RTCG će nastaviti, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, da provjerava bolovanja zaposlenih za koje njihovi direktni pretpostavljeni izraze sumnju da zloupotrebljavaju pravo na plaćeno odsustvo s posla.

“U slučaju konkretnog zaposlenog za koga je utvrđeno da je nezakonito koristio bolovanje zatražićemo naknadu štete, što prema pravnoj pouci iz rješenja Ministarstva zdravlja ima pravo da uradi i Fond zdravstva”, navodi se u saopštenju menadžmenta RTCG.

Pravo na naknadu štete u slučaju zloupotrebe prava na bolovanje predviđa Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju u članu 62. gdje se navodi da:

  • Fond ima pravo na naknadu štete od izabranog doktora koji nezakonito utvrdi privremenu spriječenost za rad osiguranika, ako je zbog toga Fond isplatio naknadu zarade.
  • Ako je šteta iz stava 1 ovog člana nastala zbog nezakonitog rada nadležne ljekarske komisije, za štetu odgovaraju članovi te komisije.
  • Fond ima pravo na naknadu štete od izabranog doktora, odnosno zdravstvene ustanove koja obavlja zdravstvenu djelatnost, ako je šteta nastala zbog nepravilnog liječenja osiguranog lica.
  • Pravo na naknadu štete iz st. 1, 2 i 3 ovog člana ima i poslodavac, koji je isplatio naknadu zarade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније