Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

27. 10. 2023. 15:51 >> 07:11
8

EMISIJA "OKVIR"

Sutkinja Đuranović glasala da sebi produži funkciju?

Sutkinja Ustavnog suda Dragana Đuranović, koja u septembru stiče uslov za penziju glasala je za ukidanje odredbe člana 17 stav 1 Zakona o PIO čime prestaje da važi odredba po kojoj su žene mogle da idu u penziju sa 64 godine starosti i muškarci sa 66, ako su imali minimum po 15 godina staža, saopšteno je u emisiji "Okvir" na TVCG. Urednik emisije Zoran Leković rekao je da prema njegovim informacijama Đuranović stiče pravo na penziju 18. decembra ove godine. Zahvaljujući ovoj odluci, pojašnjava Leković, Đuranović stiče pravo da na funkciji ostane još dvije godine.

Leković je rekao da je pozvao predstavnike Ustavnog suda Crne Gore da budu gosti u emisiji, ali da mu iz suda rekli da svi imaju obaveze ovih dana, od kojih neki i u inostranstvu. 

"Sumnju izaziva to što član sedam Zakona o Ustavnom sudu, u stavu dva kaže "Ustavni sud o ispunjenju uslova za starosnu penziju, odnosno isteku mandata sudiji Ustavnog suda obavijestiće predlaga (u ovom slučaju predsjednika.pri,at) koji je tog sudiju  predložio šest mjeseci prije isteka uslova za starosnu penziju, odnosno šest mjeseci prije isteka mandata". Nije gospođa informisala predsjednika, jer je znala da će ovo da se desi, što može da se tumači na više načina", rekao je Leković. 

Čelnica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer kaže da sada čuje da neko nekoga nije obavijestio. 

"Ne mogu da izvedem zaključak da je samo zbog toga glasala, nije glasala samo ona, glasalo je njih četvoro", rekla je Simović Zvicer. 

Generelni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kaže da su sudije prekršile zakon. 

"Ova odluka se kompletno referiše na sve sudije Ustavnog suda", kazao je Keković.

Većinom glasova, Ustavni sud je ranije donio odluku o ukidanju odredbe člana 17 stav 1 Zakona o PIO. Ta odluka stupa na snagu od dana objavljivanja, a pošto je to najavljeno za ponedjeljak, tako će utorak biti prvi dan da ne važi odredba po kojoj su žene mogle da idu u penziju sa 64 godine starosti i muškarci sa 66, ako su imali minimum po 15 godina staža.

Sada će jedini uslov za penziju biti punih 40 godina staža osiguranja.

Ustavni sud je odlukom dao nalog Vladi da u roku od 30 dana donese novi tekst zakona, koji mora biti u skladu sa ocjenom suda da žene ne smiju biti pozitivno diskriminisane u odnosu na muškarce, prenijeli su ranije mediji. 

Tim novim predlogom, Vlada bi mogla da vrati rješenje da se u penziju ide i sa minimum 15 godina staža, ali da muškarci i žene budu ravnopravni po broju potrebnih godina života, ili da navede drugačije obrazloženje zašto žene treba da imaju privilegovaniji status.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније