Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

12. 10. 2023. 17:49 >> 17:48

REGIONALNA KONFERENCIJA

Forenzički centar zdrava spona između policije i pravosuđa

Forenzički centar je zdrava spona između policije i pravosudnih organa, a podrška forenzičkom centru znači podršku i policiji i pravosuđu u borbi protiv kriminala i za dobrobit svih građana.

To je poručeno na otvaranju osme regionalne konferencije forenzičkih centara, koja se danas i sjutra održava u Budvi uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Šefica Misije Dominik Vag je navela da je OEBS u Crnoj Gori snažno opredijeljen za podršku borbi protiv teškog organizovanog kriminala, posebno kroz rad policije vođen obavještajnim podacima.

„Regionalna saradnja je ključna, jer je rastući organizovani kriminal transnacionalan. Forenzičke istrage igraju ključnu ulogu u odgovoru sistema krivičnog pravosuđa na najozbiljnije prijetnje javnoj bezbjednosti”, rekla je Vag.

Zbog toga je, prema njenim riječima, Misija OEBS-a u Crnoj Gori dugogodišnji partner i aktivna podrška Forenzičkom centru više od decenije.

“Centar posjeduje najbolju međunarodnu praksu u forenzičkoj nauci, o čemu svjedoči članstvo u Evropskoj asocijaciji forenzičkih naučnih institucija i međunarodna akreditacija njegovih laboratorija“, kazala je Vag.

Ambasador Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Zećir Ramčilović, čija zemlja predsjedava OEBS-om u ovoj godini, rekao je da Crna Gora i zemlje regiona imaju snažnu ulogu u OEBS-u.

„Iskreno vjerujem da će uz razmjenu najrelevantnih iskustva i dobrih praksi, ali i inicijativa i ideja za saradnju, ova konferencija imati jak uticaj na efikasniji i kvalitetniji rad forenzickih centara kako bi bili spremniji da pomognu u policijskim istragama i pravosudnom sistemu“, kazao Ramčilović.

On je dodao da su usluge koje forenzičke laboratorije nude ključne u svim sudskim i tužilačkim postupcima, od čega na kraju najveću korist imaju ljudi.

Direktorica Forenzičkog centra Crne Gore Sandra Kovačević kazala je da Misija OEBS-a ima osjećaj da prepozna sve senzitivne tačke u Crnoj Gori kako bi pomogli cjelokupno društvo.

„Prepoznala je značaj Forenzičkog centra, koji je jedna zdrava spona između policije i pravosudnih organa. Jako smo zahvalni Misiji OEBS-a koja je prepoznala da moramo ispratiti razvoj tehnologije, unaprjeđivati znanje i organizovati događaje ovog tima, koji nam omogućavaju da razmijenimo iskustva i ostvarimo buduće saradnje i pomoć u raznim oblastima“, kazala je Kovačević.

Kako su kazali iz Misije, tokom dva dana konferencije, oko 20 predstavnika forenzičkih centara iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije, zajedno sa gostujućim učesnicima iz Slovačke i Turske, razgovaraće o stanju kriminalističke tehnike i budućem razvoju, skladištenju dokaznog materijala, zakonodavnim i bezbednosnim pitanjima, kao i o polima od interesa za buduću saradnju.

Iz Misije OEBS-a su poručili da će nastaviti da podržavaju crnogorske institucije u borbi protiv organizovanog i teškog kriminala, što uključuje i podršku razvoju forenzičke ekspertize, kako bi efikasno doprinijela tom cilju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније