Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J. [ Portal RTCG ]

11. 10. 2023. 12:43 >> 12:43
1

JAVNA RASPRAVA ZAVRŠENA

Razmotriće uvođenje foto i video dokumentacije građevinskih radova

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma razmotriće sugestiju da u Zakon uvrsti obavezu izvođača građevinskih radova da proces izvođenja radova foto-dokumentuje i napravi video zapis, budući da je građevinska knjiga u današnje vrijeme zastarjela.

Tu sugestiju dao je građevinski inženjer iz Ulcinja, Mentor Lunji u okviru sprovedene javne rasprave o tekstu Nacrta zakona o izgradnji objekata.

Iz dokumenta koji je sačinio resor kojim rukovodi Ana Novaković -Đurović, nakon sprovedene javne rasprave, proizilazi da je Lunji dao primjedbu koja se odnosi na Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata a koji propisuje da je prilikom izvođenja radova osoba koja radi stručni nadzor dužna da obezbijedi da izvođač radova „vodi građevinski dnevnik i građevinsku knjigu”.

On to smatra prevaziđenim i daje ideju koja bi mogla da doprinese da se eliminišu propusti prilikom gradnje.

“Izvođač radova bi u okviru svog posla trebalo da radi foto-dokumentaciju i video zapis u vidu “Timelaps” procesa izvođenja radova. Budući da je građevinska knjiga/dnevnik u ovo vrijeme digitalnih tehnologija previše konzervativan pristup dokumentovanja gradnje (daje ograničene informacije o toku izgradnje) foto-dokumentacija bi dala kompletniju sliku o kvalitetu izvedenih radova”, pojašnjava Lunji.

On navodi da bi 'time-laps' mogao da posluži kao vrijedan dokazni materijal u slučaju povreda radnika ili važnijih propusta u toku izvođenja radova.
“Mogao bi takođe da posluži kao dodatna kontrola nadzornog organa”, ističe Lunji.

Ovaj njegov predlog, kako stoji u dokumentu, biće razmotren.

Lunji je negodovao i zbog činjenice da je Zakonom “investitor dužan da u toku građenja objekta obezbijedi vršenje stručnog nadzora”, jer smatra da će ovakav pristup ići u korist upravo investitorima.

“Ovakav pristup će voditi ka tome da investitori imaju svoje ‘lične’ nadzorne organe koji će biti na njihovom ‘platnom’ spisku , što će sigurno biti nauštrb kvaliteta nadzora, odnosno ići će se ka jeftinijem servisu, a ne boljem”, istakao je Lunji.

Međutim, ovaj njegov predlog je odbačen.

“U Nacrtu zakona postoje dovoljni instrumenti za zaštitu od mogućnosti zloupotrebe nadzora kroz kontrolu građevinske inspekcije kao i u dijelu prekršajne odgovornosti vršioca stručnog nadzora”, smatraju u resornom ministarstvu.

Zoran Vuletić iz Sekretarijata za komunalne poslove Glavnog grada naveo je da je neophodno zakonom predvidjeti da u Komunalnoj inspekciji (koja kontroliše privremene i pomoćne objekte) obavezno bude radno angažovano lice odgovarajuće tehničke struke (urbanista, građevinski inženjer ili slično).

“Smatram da ne može službeno lice koje je pravnik, ekonomista ili slično adekvatno izvršiti kontrolu nad kompleksnijim privremenim i pomoćnim objektima”, naveo je Vuletić.

Njegova sugestija nije prihvaćena jer, kako su naveli ona nije “predmet ovog Nacrta zakona”.

Okruglim stolovima tokom kojih su se iznosile primjedbe i sugestije, prisustvovalo je ukupno 171 osoba.

“Pisane primjedbe poslala su 43 pravna lica i 22 fizička lica. Ukupno je izjavljeno 642 primjedbe. Primjedbe nijesu bile konceptualnog već pojedinačnog karaktera i najveći broj njih odnosi se, uglavnom, na uslov upotrebe objekta, institut glavnog državnog arhitekte, privremene objekte, obavljanje djelatnosti”, piše u dokumentu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније