Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 04. 2014. 18:23 >> 18:23

NOVI ZAKON

Zaštititi objekte od izuzetnog značaja

Objekti od izuzetnog značaja, čije oštećenje može izazvati teže posljedice za život i zdravlje ljudi, moraju imati zaštitu, predviđeno je novim Zakonom o zaštiti lica i imovine.

Direktor Direktorata za bezbjednosno zaštitne poslove i nadzor Miloš Vukčević, objasnio da obavezno štićeni objekti moraju imati organizovanu svoju službu zaštite kroz dva tipa, bilo da, kako je naveo, angažuju privatnu firmu ili formiraju unutrašnju službu zaštite.

"To su objekti od izuzetnog značaja kao što su finansijske institucije, fabrike za proizvodnju vode, hrane, proizvodnju nafte, električne energije, pošte. Svi oni objekti čijim oštećenjem mogu nastati teže posljedice za život i zdravlje ljudi", kazao je Vukčević novinarima na radnom doručku povodom predstvljanja novog Zakona.

Drugi objekti, kako je naveo, koji ne spadaju u kategoriju obavezno štićenih objekata, ne moraju da imaju zaštitu, pojašnjavajući ukoliko se odluče da je imaju, ona mora biti u skladu sa pravilima koja su definisana novim Zakonom.

"To se odnosi na objekte od sitnih prodavnica, kladionica, kazina. Ukoliko žele da imaju zaštitu moraju je orgaizovati shodno ovom Zakonu", rekao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, Zakonom su uvedeni planovi zaštite. "Obavezno štićeni objekti moraće da vrše zaštitu na osnovu plana koji donesu i na koje će Ministarstvo davati saglasnost", objasnio je Vukčević.

Važna novina Zakona je što, kako je dodao, definiše pet vrsta zaštitara.

"Taj akt uvodi i razlikuje čuvare - kao najniži oblik zaštite, zaštitara, zaštitara-tehničara, tjelohranitelja i pratioca vrijednosti", precizirao je Vukčević.

On je kazao da su Zakonom jasno definisani uslovi koje osoba mora da ispuni da bi dobila od Uprave policije licencu za zaštitu.

"Imamo padatak da, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, 1.611 osoba ima dozvolu za bavljenje poslovima zaštite. Takođe, imali smo 55 firmi koje pružaju zaštitu, koje su registrovane za obavljanje poslova zaštite", naveo je Vukčević.

On je kazao da su novim Zakonom definisana ovlašćenja koja zaštitar može da koristi.

"Zakon daje zaštitarima izvjesna ovlašćenja, koja mogu da koriste, i sa aspekta Uprave policije bitna su dva ovlašćenja. To su ovlašćenje zaštitara da zadrži počinica krivičnog djela i da pozove Upravu policije i da obezbijedi mjesto događaja", rekao je Vukčević.

Kako je naveo, novim Zakonom su jasno definisane kazne, bolje u odnosu na prethodni akt. "Ono što je novina Zakona jeste što se uvodi kazna za privatnu firmu koja ima unutrašnju službu zaštite koja zapošljava osobu bez licence. Ta kazna je od od hiljadu do deset hiljada eura", rekao je Vukčević.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније