Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Драгана Лалевић [ TVCG ]

23. 09. 2023. 07:40 >> 07:40
3

BURA OKO RASPODJELE NOVCA

Savjeti se žale na privilegije u Fondu za manjine

Predstavnici nacionalnih savjeta Srba, Muslimana, Hrvata i Albanca smatraju da su oštećeni prilikom raspodjele milion i 400 hiljada eura iz Fonda za ostvarivanje manjinskih prava. S druge strane direktor Fonda Emir Dacić kaže da se sredstva dijele isključivo po kvalitetu projekata.

Raspodjela milion i 400 hiljada eura izazvala je buru kod predstavnika četiri manjinska naroda.

Tvrde da su Bošnjaci uzurpirali Fond za ostvarivanje manjinskig prava i uskratili ih za novac.

Momčilo Vuksanović iz Srpskog nacionalnog savjeta kaže da je od 20 zaposlenih samo jedan Hrvatske nacionalnosti.

"Sve drugo su Bošnjaci", kazao je on. 

Zvonko Deković iz Hrvatskog nacionalnog vijeća se pita koliko je pravedno da tri naroda u ovoj raspodjeli dobiju 40.000 eura.

"Ogroman preostali dio od milion i 400 hiljada pripao je jednoj zajednici", tvrdi on. 

S druge strane, direktor Fonda negira da su Bošnjaci bili privilegovani prilikom raspodjele novca, navodeći da su dobili 300.000 eura, ali za 41 projekat.

"Sredstva se ne dijele po nacionalnim savjetima, jer u zakonu se ne kaže tako. Sredstva se dijele isključivo po kvalitetu projekta i rangiraju", smatra Dacić. 

Problematizovano je i to što su novac dobile organizacijekoje nemaju dodira sa manjinskim pravima, poput Udruženja računovođa. Zbog svega, traži se poništenje konkursa.

Sabrija Vulić iz Savjeta Muslimana Crne Gore zato predlaže da sredstva u iznosu od 1,4 miliona budu vraćena u budžet, odnosno građanima Crne Gore.

"Dok se ne razriješi situacija u Fondu za manjine po pitanju funkcionisanja, a tako i sastav Komisije za vrednovanje projekata", kazao je on. 

Takav prijedlog je, kaže Dacić, upravni odbor već usvojio, no kada je trebalo da se glasa, neki su se izgleda predomislili.

"Kada je došlo do galsanja, ti isti koji su predložili, konkretno predstavnik Hrvatskog nacionalnog vijeća, ustali su i nijesu htjeli da se izjasne po tom pitanju. Zaista, ovo je za rubriku vjerovali ili ne", zaključio je Dacić.

A kada je u pitanju rad komisije za vrednovanje projekata, direktor Fonda podsjeća da njene članove bira Skupština.

"Tu su predstavnici svih nacionalnih zajednica", zaključio je Dacić. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније