Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 03. 2014. 11:34 >> 11:38

ISTRAŽIVANJE GA

Romska djeca na marginama štampe

Izvještavanje o djeci, odnosno mladim Romima i Egipćanima marginalizovano je u crnogorskoj dnevnoj štampi. Tako se od ukupnog broja tekstova u Pobjedi, Vijestima, Danu i Dnevnim novinama, koji govore o djeci i mladima, svega pet odsto njih odnosi na romsku i egipćansku djecu u Crnoj Gori, pokazalo je istraživanje o zastupljenosti romske i egipćanske djece u u štampanim medijima, koje je odradila Građanska alijansa.

 

 

Uz podsjećanje da prema posljednjem popisu stanovništva Crne Gore iz 2011. djeca Romi imaju manje od pet odsto učešća u dječijoj populaciji, dok djeca Egipćani imaju manje od jedan odsto učešća, u istraživanju se navodi da njihova medijska zastupljenost odgovara zastupljenosti u dječijoj populaciji.

„Ali s obzirom da je naše istraživanje o zastupljenosti djece/mladih u medijima pokazalo da su teme koje se odnose na djecu i mlade inače marginalizovane u odnosu na druge teme, može se zaključiti da je izvještavanje o djeci/mladima Romima i Egipćanima nedovoljno, kao i da je zanemarljivo prisutno izvještavanje koje ih prikazuje u pozitivnim svijetlu“, navodi se u istraživanju te NVO.

U zaključcima istraživanja se ističe kako su teme koje se odnose na djecu, odnsono mlade Rome i Egipćane smatrane manje zanimljivima čitalačkoj publici, označene su kao nebitne, jer im se posvećuje manje novinskog prostora.

„Da se o djeci i mladima ne izvještava na pravi način govori činjenica da je najviše objavljenih članaka veličine samo jednu osminu stranice, 55 odsto. Ako uzmemo u obzir da manja dužina članka onemogućava autoru da pruži i kontekst događaja ovo znatno utiče i na sam kvalitet izvještavanja“, navedeno je u istraživanju GA.

Kada je riječ o tekstovima gdje političari i razni stručnjaci iznose stavove, mišljenja o djeci/mladima onda je 37 odsto njih govorilo u pozitivnom kontekstu.

„Sa druge strane kada govorimo o izvještavanju o djeci generalno političari i razni stručnjaci su u 65% slučajeva govorili o djeci/mladima u pozitivnom kontekstu. Ovaj podatak ukazuje da su oni mišljenja da je djeci/mladima Romima i Egipćanima potrebna veća zaštita i pomoć u odnosu na njihove vršnjake drugih etniciteta“, objavljeno je u istraživanju.

Da je izvještavanje o djeci/mladima Romima i Egipćanima na margini, pokazuje  i podatak da je mali broj članaka na naslovnim stranicama. Upozoravaju i da je način obrade tema o djeci Romima i Egipćanima površinski u najvećem broju objavljenih članaka (74%).

Podaci da se najviše pisalo o donacijama za djecu, donsono mlade romske i egipćanske populacije (21 tekst), raznim stručnjacima koji u 63% slučajeva govore u negativnom kontekstu i o djeci žrtvama kriminalnih aktivnosti, nesreća i slično jasno ukazuje da je izvještavanje o djeci/mladima Romima i Egipćanima stereotipno.

„Iako je bilo tekstova koji afirmativno govore o romskoj kulturi teme koje se odnose na djecu/mlade Rome i Egipćane i dalje se najvećim dijelom odnose na nemaštinu, lošu materijalnu situaciju, prosjačenje…“, objavila je GA.

Stoga iz GA preporučuju novinarima i urednicima u štampanim medijima da sa posebnom pažnjom treba da izvještavaju o djeci Romima i Egipćanima.

„Neophodno je sticanje osnovnih znanja o djeci/mladima Romima i Egipćanima kako bi se edukovali novinari za nediskriminatorno pisanje, tj. pisanje bez etnicizma, konfesionalizma. Osim informisanja i obuke novinara, što bi se moralo činiti u sprezi sa osmišljenom politikom medija u ovoj oblasti, značajan napredak u načinu predstavljanja dece/mladih u medijima činila bi i participacija djece/mladih Roma i Egipćana. Učešće djece/mladih u medijima prirodno je i neraskidivo vezano za obrazovanje. Valjalo bi uvesti i samoregulaciju novinarske profesije u svakom pojedinom glasilu“, zaključuju u Građanskoj alijansi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније