Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б. [ Mina ]

29. 08. 2023. 14:43 >> 15:28
1

BACKOVIĆ

Potrebna ozbiljna strategija i decentralizacija obrazovnog sistema

Problemi u crnogorskom obrazovnom sistemu gomilaju se i prijete njegovom sunovratu, ocijenio je akademik i bivši ministar prosvjete Slobodan Backović i poručio da bi trebalo napraviti strategije koje bi se odnosile na potrebne promjene i racionalizaciju školske mreže.

Backović je, u intervjuu agenciji MINA, rekao da bi inicijator osmišljenih promjena u crnogorskom obrazovnom sistemu trebalo da bude državna vlast, ali je pitanje koliko vremena će biti potrebno da Crna Gora dobije takvu vlast.

"Bilo bi razumno odmah napraviti strategiju promjena u obrazovnom sistemu, kao i strategiju za racionalizaciju školske mreže sa ciljem poboljšanja kvaliteta obrazovanja u malim školama i smanjenja troškova rada tih škola (nekada je bila napravljena takva strategija)", ocijenio je Backović.

On je ocijenio da bi trebalo razmoriti mogućnost smanjenja broja zaposlenih u prosvjeti za najmanje hiljadu, što bi u budžetskim troškovima smanjilo iznos za plate za oko 12 miliona godišnje.

Taj novac, kako je kazao, mogao bi se trošiti na izgradnju novih škola, koje su neophodne.

"Za 17 hiljada zaposlenih sa prosječnom zaradom od 994 eura, prema podacima Monstata iz juna, potrebno je u godišnjem budžetu za prosvjetu u narednoj godini obezbijediti više od 200 miliona eura, bez povećanja zarada u narednoj godini", naveo je Backović.

On je rekao da dijeljenje besplatnih udžbenika mora da se zamijeni sa iznajmljivanjem, kao što se radi u mnogim zemljama. Time bi se godišnje četiri miliona eura, plus 1,7 miliona za vjerske škole, mogli upotrebiti za izgradnju vrtića ili škola.

"Dodajte tu i 300 hiljada za podršku štampanim medijima", naveo je Backović.

Maturanti smataju da je normalno da prepisuju na ispitima

On je ocijenio da dešavanja u obrazovnom sistemu, kao i varanje dijela đaka na maturskom ispitu krajem prošle školske godine, treba posmatrati u kontekstu dešavanja u Crnoj Gori.

"Pitamo li se kakav primjer daju mladima Vlada i ministri koji ne poštuju konačne presude Ustavnog i Upravnog suda, kada ministri potpisuju licence za rad škola koje ne ispunjavaju propisane prostorne uslove za rad, kada nije važno šta si naučio i šta sa znanjem možeš da uradiš, kad je dovoljno, bez obzira što si "nepismen" i neznaven, da dobiješ državnu poziciju, čak i u Vladi, jer si član neke političke ili crkvene strukture ili si kupio diplomu u našem susjedstvu", naveo je Backović.

On je kazao da se refleksije svega toga vide u sistemu obrazovanja.

"Nezakonito ponašanje, koje je uvela trenutna vlast kao nešto sasvim normalno, dovelo je do toga da maturanti i neki od roditelja smatraju da je prepisivanje na ispitu normalno i etično", rekao je Backović.

On je kazao da je još gore što je, kako je naveo, Ministarstvo prosvjete potvrdilo da je krađa na ispitima dozvoljena.

"Na kraju se, u tako moralno bolesnom društvu, može postaviti pitanje motivacije mladih da uče i prosvjetnih radnika da sa njima rade", rekao je Backović.

Upitan koliko su na sistem vrijednosti, u kojem je varanje dopušteno, uticali ratovi devedesitih i njihova zaostavština – turbofolk kultura, rijaliti programi, idolizovanje kriminalaca, Backović je naveo da je sve to moglo uticati na sistem vrijednosti, a da bi sociolozi mogli izučavati šta je bio dominantni uticaj.

"Imam utisak da su uticaji sa strane koje pominjete bili intenzivni i zbog stepena obrazovanja naših građana. Kako su mediji nedavno objavili (Monstat, popis stanovništva 2011) mi smo imali 80 odsto stanovnika sa srednjom i osnovnom školom. Skoro polovina naših četrnaestogodišnjaka je funkcionalno nepismena (PISA 2018)", kazao je Backović.

Prema njegovim riječima, kvalitet osnovnog obrazovanja zabrinjava, kako u velikim gradskim školama, tako i malim seoskim.

Kako je Backović dodao, gradske škole sa velikim brojem djece rade u više smjena, pa djeca nemaju osjećaj pripadnosti školskoj zajednici.

"Da nam u osnovnom obrazovanju nešto nije dobro govore rezultati međunarodnog testiranja za četvrti razred iz matematike i prirodnih nauka TIMSS 2019", naveo je Backović.

On je podsjetio da je na tom testiranju, između 58 zemalja, Crna Gora bila na 46. mjestu.

"U matematici su od naših susjeda ispred nas Hrvatska, Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija. Iza nas su Bosna i Hercegovina, za jedan poen manje, i Kosovo", rekao je Backović.

Kako je dodao, učenici srednjih škola su 30 odsto učenici gimnazija i 70 odsto srednjih stručnih škola.

Srednjoškolci sa nedovoljnim opštim obrazovanjem završavaju fakultete

Prema riječima Backovića, rezutati PISA testiranja pokazuju da učenici koji upisuju srednje stručne škole zaostaju za gimazijalcima skoro dvije godine učenja i da su u prosjeku funkcionalno nepismeni, što su posljedice učenja u osnovnom obaveznom obrazovanju.

Problem je, kako je kazao, što se malo učenika koji su završili srednje stručne škole zapošljava i skoro svi upisuju neki visokoškolski program.

"Sa nedovoljnim opštim obrazovanjem i pitanjem funkcionalne pismenosti završavaju fakultete i pitanje je sa kolikim i kakvim znanjem i kompetencijama", naveo je Backović.

On je ocijenio da se može postaviti pitanje opravdanosti postojanja stručnih škola koje školuju buduće visokoškolce.

Backović je kazao i da je državni Univerzitet, kao članica Bolonjskog procesa, zadržao stari tradicionalni način rada.

"Predavanja, kolokvijumi, ispiti, saradnici u nastavi preopterećeni, profesori drže po desetak kurseva i teško su dostupni studentima, neki ne drže ili rijetko drže predavanja", naveo je Backović, dodajući da je dobro što studenti mogu da provedu jedan ili više semestara na nekom od evropskih univerziteta.

On je rekao da su neke univerzitetske jedinice na Univerzitetu Crne Gore (UCG) na nivou nekadašnjih visokih škola, i to bez ikakve strategije u istraživanjima, ako ih uopšte ima.

"Pogledajte na sajtu UCG samo nazive radova i časopisa u kojim se radovi objavljuju. Bilo bi opravdano razmotriti gašenje nekih studijskih programa i otvaranje novih koji nedostaju Crnoj Gori", smatra Backović.

On je rekao "da je jedina zapažena društvena aktivnost UCG prethodnih godina bilo učešće jednog dijela profesora u litijaškom pokretu koji je organizovala Srpska pravoslavna crkva i odbrani svetinja".

"Neki od njih su dobili značajna mjesta u državnoj administraciji, čak i premijersko! Poslije njih, haos u društvu još traje", kazao je Backović.

Centralizacija obrazovnog sistema glavni problem

Kako je naveo, najodgovorniji za stanje u obrazovanju je kreator obrazovne politike - Ministarstvo.

"Centralizacija obrazovnog sistema koju je napravilo Ministarstvo jedan je od glavnih problema, ali i veliki broj zaposlenih, prema podacima Monstata 17 hiljada", kazao je Backović.

On je naveo da je Ministarstvo biralo direktore obrazovnih institucija, formiralo Nacionalni savjet - hetrogenu strukturu kao „glasačku mašinu“ i preuzelo ingerencije Ispitnog centra kod maturskih ispita.

Prema riječima Backovića, Ministarstvo je uvelo mogućnost finansiranja vjerskih škola budžetskim novcem, iako je Crna Gora ustavno sekularna država.

"Osim toga, zapošljavanje u prosvjeti je godinama bilo isključivo preko Ministarstva. Obrazovnim sistemom se ponekad upravljalo sa dopisima slično kao u armiji naredbama”, rekao je Backović.

On je kazao da i neki roditelji zaslužuju posebnu pažnju zbog pritisaka na prosvjetne radnike u kreiranju uspjeha svoje djece i poplavi diploma "Luča".

Kako je Backović dodao, posebno zabrinjava što mnogi od njih ne znaju ništa o procesu obrazovanja ni o trendovima u evropskim sistemima, a jako su protiv, na primjer, cjelodnevne škole koja postoji u svim zeljama Evropske unije.

"U vezi sa prethodnim moram još jednom navesti podatak Monstata o školovanosti naših građana, 52 odsto je završilo srednju školu, a 28 odsto samo osnovnu”, kazao je Backović.

On je rekao da je interesantno da je i državni univerzitet toliko centralizovan da rektora bira Upravni odbor u kojem sjede predstavnici države koji direktno ne mogu učestvovati u tome ako je univerzitet autonoman.

Kako je Backović naveo, heterogeni sastav Senata odlučuje o pitanjima nastavne, naučne, umjetničke i stručne djelatnosti Univerziteta, bira u nastavnike u akademska zvanja i odobrava udžbenike.

“Za sve nivoe obrazovanja u našoj državi karakteristična je od 2020. intezivna klerikalizacija preko kadrovske politike koju vode vjerske zajednice preko svojih političkih partija i Vlade”, kazao je Backović.

Upitan koje vještine su najzapostavljenije u crnogorskom obrazovnom sistemu, Backović je pojasnio da je u sklopu projekta DeSeCo, koji je pokrenut 1997. godine, 12 zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) postiglo konsenzus o ključnim kompetencijama koje treba razvijati kod mladih u toku njihovog obrazovanja, da bi oni mogli da odgovore na životne izazove koji ih očekuju.

“U tim zemljama kao ključne kompetencije su usvojene - učenje tokom cijelog života, maternji jezik, matematička pismenost, međusobna komunikacija (i strani jezici), saradnja i učešće u timskom radu, rad sa informacijama (ICT i medijska pismenost uključene) i rješavanje problema”, rekao je Backović.

On je naveo da u kompetencije koje su navele sve te zemlje spadaju autonomja, upravljanje sopstvenim ponašanjem i donošenje odluka, kao i vrijednosne orijentacije i etika.

"Sami možete zaključiti koje se kompetencije u obrazovanju kod naših mladih razvijaju nedovoljno (rezultati sa međunarodnih testiranja), a koje se uopšte ne razvijaju (etičnost i vrijednosne orijentacije, međusobna komunikacija, saradnja i učešće u timskom radu, medijska pismenost i slično)”, kazao je Backović.

On je upozorio da crnogorski obrazovni sistem ne uči buduće građane da kritički misle ili razmišljaju. Djeca uče "napamet", reprodukuju-ponove naučeno, a takvo učenje zahtijeva mnogo vremena.

"Posljedica toga je da imamo i visok procenat funkcionalno nepismene djece koju ne podučavamo kako da uče", upozorio je Backović.

To, kako je rekao, ukazuje da se u školama mora promijeniti način rada sa djecom, da se aktivnim metodama učenja podstakne razvoj kritičkog mišljenja i kompetencija kod djece.

Kako je kazao, neophodne promjene u načinu rada sa djecom zahtijevaju i promjene na nastavničkim fakultetima.

“Budući nastavnici moraju biti i elementarno pismeni (opismnjevaju djecu), jer smo svjedoci da neki od njih u javnim istupima to ne pokazuju“, naveo je Backović.

Prema njegovim riječima, biće potrebno mnogo vremena, pameti, strpljenja, novca i razumne vlasti da sistem obrazovanja počne da se oporavlja i krene evropskim putem.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније