Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ ekapija ]

18. 08. 2023. 08:01 >> 08:01

U ROŽAJAMA

Ski centar Hajla: Gradiće se devet skijaških staza

U Ski centru Hajla u Rožajama biće izgrađene ski staze u ukupnoj dužini od nešto više od 9.297 metara. Prema projektu, biće izgrađeno devet staza različitih oznaka i težina.

To se može vidjeti u zahtjevu za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu koji je Uprava za kapitalne projekte podnijela Opštini Rožaje. Dokument je na javnom uvidu do 18. avgusta.

Kako se može vidjeti u dokumentu, na svim ski stazama su planirani poprečni kanali kako bi se riješila odvodnja atmosferskih vode sa staza. Na mjestima prelaska staza preko postojećih vodotoka, kao što su potoci, predviđeno je njihovo zacjevljivanje.

Takođe, planirano je zatravljenje staza koje budu obuhvaćene većim obimom radova.

Sve staze su propraćene adekvatnom saobraćajnom signalizacijom, a u djelovima gdje staza prolazi ispod žičare, potrebno je zaštititi stubove žičare tako da se postave zaštitne obloge ''strunjače'' preko njih.

Planirani broj zaposlenih na organizaciji rada i održavanju staza je cca 10.

Staza 1 klasifikovana je kao laka staza (plava), ukupne dužine 3.032,79 m duž koje se savladava visinska razlika od 380 metara. Širina staze je od 15 do 30 metara, što je uzrokovano morfologijom terena.

Na stazi su projektovani nagibi od 3,14% kao minimalni nagib korišćen za prilaz polaznoj stanici žičare, do 15% na većem dijelu staze i 20% na manjem dijelu kao maksimalni nagib staze, gdje je zbog morfologije terena bilo neophodno primijeniti pomenuti nagib, a sve u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima za klasifikaciju, obilježavanje i sigurnost ski staza Crne Gore i pojašnjenjem projektnog zadatka.

Staza 2 klasifikovana je kao srednje teška staza (crvena), ukupne dužine 626,78m. Staza savladava visinsku razlika od 233 m. Širina staze je od 30 do 40 metara.

Na stazi su projektovani nagibi od 22,18% kao minimalni nagib na uklapanju staze 2 u stazu 1 koja je okarakterisana kao laka staza, do 40% i 52,93% kao maksimalni nagib staze, gdje je zbog morfologije terena bilo neophodno primijeniti pomenuti nagib, a sve u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima za klasifikaciju, obilježavanje i sigurnost ski staza Crne Gore, koji dozvoljava na kratkim dionicama povećanje dozvoljneog nagiba staze.

Staza 3 spada u grupu teških staza (crna). Ukupna dužina staze iznosi 671,88 m i njom se savladava visinska razlika od 280 m. Širina staze je od 30 do 40 m.

Na stazi su projektovani nagibi od 8,54% kao minimalni nagib na uklapanju staze 3 u stazu 1 koja je okarakterisana kao laka staza, do 59.73% kao maksimalni nagib staze a sve u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima za klasifikaciju, obilježavanje i sigurnost ski staza Crne Gore.

Staza 4 spada u grupu teških (crna). Ukupna dužina staze iznosi 1.036,94m i njome se savladava visinska razlika od 237 m. Širina staze je 30 metara.

Na stazi su projektovani nagibi od 5.70% kao minimalni nagib, do 52.73% kao maksimalni nagib staze a sve u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima za klasifikaciju, obilježavanje i sigurnost ski staza Crne Gore.

Staza 5 spada u grupu srednje teških staza (crvena). Ukupna dužina staze iznosi cca 2.161,62 m kojom se savladava visinska razlika od 380 m. Širina staze je od 15 do 30 m što je uzrokovano morfologijom terena.

Na stazi su projektovani nagibi od 1.73% kao minimalni nagib, do 40% kao maksimalni nagib staze, osim na kraćem potezu gdje iznosi oko 46,26% gdje je morfgologija terena zahtijevala primjenu većeg nagiba, a sve u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima za klasifikaciju, obilježavanje i sigurnost ski staza Crne Gore koji dozvoljava veći nagib na kratkim dionicama.

Staza 6 spada u grupu lakih staza (plava). Ukupna dužina iznosi 784,84 m i njom se savladava visinska razlika od 143 m. Širina staze je od 30 do 40m.

Na stazi su projektovani nagibi od 3,39% kao minimalni nagib, do 25% kao maksimalni nagib staze, osim na kraćem potezu gdje iznosi oko 43,03% gdje je morfgologija terena zahtijevala primjenu većeg nagiba, a sve u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima za klasifikaciju, obilježavanje i sigurnost ski staza Crne Gore koji dozvoljava veći nagib na kratkim dionicama.

Staza 7 takođe spada u grupu lakih staza (plava). Ukupna dužina iznosi 591,86 m, a savladava visinsku razliku od 122 m. Širina staze je 40 m.

Na stazi su projektovani nagibi od 1,09% kao minimalni nagib, do 25% kao maksimalni nagib staze, a sve u skladu sa Pravilnikom.

Staza 8 - veza sa baznom stanicom spada u grupu lakih staza (plava). Ukupna dužina staze iznosi cca 217 m i njom se savladava visinska razlika od 5m (konačno uklapanje sa visinama bazne stanice će biti definisano kroz glavni projekat odnosno projekat izvedenog objekta). Širina staze je 10 do 15m.

Na stazi su projektovani nagibi od 0% kao minimalni nagib, do 13.62% kao maksimalni nagib staze.

Staza 4-1 spada u grupu lakih staza (plava) i predstavlja vezu između staze označene kao broj 4 i staze broj 1. Ukupna dužina staze iznosi 172,81 m kojom se savladava visinska razlika od 25m.

Na stazi su korišćeni nagibi od 4,83% kao minimalni nagib, do 23.65% kao maksimalni nagib staze, a cjelokupna staza je prilagođena, u odnosu na poprečne nagibe koje diktiraju staze broj jedan i četiri.

Podsjetimo, prema ranijim najavama, u Ski centar Hajla biće uloženo oko 20 mil EUR, a u okviru projekta planirana je izgradnja ski staza, žičara, ugostiteljskog objekta.

Gradnja žičare počela je 2020. godine, međutim, u protekle tri godine nije bilo značajnijih radova na ovom skijalištu.

Krajem prošle godine, Uprava za kapitalne projekte rapisala je tender za projektovanje i izgradnju skijaških staza u dužini od cca 9 kilometara. Takođe, u istom periodu objavljen je i poziv za elektroenergetsko napajanje budućeg ski centra, čija je vrijednost bila oko 5,8 mil EUR sa PDV-om. Ovaj tender ponovljen je u maju mjesecu.

Uprava je krajem juna objavila još jedan poziv za uređenje ovog skijališta, tačnije za regionalni put Daciće-Kaluđerski laz-Štedim.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније