Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 03. 2014. 22:56 >> 22:56

CEDEM

Loš socijalni položaj RE populacije

Nedostatak ličnih dokumenata, česte migracije i nizak stepen informisanosti o pravima iz domena socijalne zaštite otežavaju pristup pravima, posebno među populacijom Roma, Egipćana i raseljenih, bez regulisanog pravnog statusa.

To je jedan od zaključaka okruglog stola, koji je organizovao Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), povodom predstavljanja studija o socijalnoj zaštiti i zapošljavanju RE populacije.

"Uprkos naporima koje država preduzima, socijalni položaj RE populacije u Crnoj Gori i dalje je nezadovoljavajući, dok je po mišljenju pripadnika ove zajednice, pomoć koju država pruža nedovoljna u odnosu na probleme sa kojima se suočavaju", saopšteno je na okruglom stolu.

Prema ključnim nalazima studija, postoje brojni indikatori koji ukazuju na izražen rizik od siromaštva i socijalne isključenosti te zajednice.

"Nedostatak ličnih dokumenata, česte migracije i nizak stepen informisanosti o pravima iz domena socijalne zaštite otežavaju pristup pravima, posebno među Romima, Egipćanima i interno raseljenim, bez regulisanog pravnog statusa“, navodi se u studiji.

Kako se dodaje, uprkos pomacima na planu obrazovanja, niska stopa aktivnosti i kritično visoka stopa nezaposlenosti jasno ukazuju na nezadovoljavajući pristup Roma i Egipćana tržištu rada, posebno kada su u pitanju žene, mladi i raseljena i interno raseljeni.

U izvještaju se navodi da većina pripadnika te zajednice nema kvalifikacije koje odgovaraju potrebama tržišta rada, što čini jednu od ključnih barijera za zapošljavanje.

Dominira neformalna zaposlenost u čijem lancu Romi i Egipćani zauzimaju posljednje mjesto, dok je broj onih koji su zaposleni na neodređeno vrijeme veoma nizak i kreće se na nivou od pet odsto radno aktivnog RE stanovništva.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније