Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ rtcg.me ]

12. 07. 2023. 17:44 >> 17:45
3

ISTRAGA O UBISTVU JOVANOVIĆA

Komisija ne zna jesu li Medenici i Veljoviću nudili poligraf

Iz Komisije za praćenje istraga o napadima na novinare saopštili su da su iz medija saznali o saslušanju dva bivša funkcionera tužilaštva i policije, Vesne Medenice i Veselina Veljovića, u istrazi o ubistvu Duška Jovanovića, ali nije jasno da li im je nuđeno poligrafsko ispitivanje. Upravo je komisija predložila ispitivanje na poligrafu u istrazi o ubistvu Jovanovića. Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija objavila je danas izvještaj o radu.

"Komisija konstatuje da se Vrhovno državno tužilaštvo do kraja izvještajnog perioda nije izjasnilo o preporukama iz njenog decembarskog izvještaja, uključujući one o istrazi ubistva Duška Jovanovića. Komisija je iz medija u saznanju da su saslušana dva predložena bivša funkcionera tužilaštva i policije, ali nije jasno da li im je nuđeno poligrafsko ispitivanje na poligrafu, kao što je preporučila Komisija", piše u saopštenju.

Posljednjih mjeseci, tužilaštvo je počelo da istražuje opstrukcije tokom istrage o ubistvu Jovanovića, i saslušani su Vesna Medenica, bivša vrhovna državna tužiteljka i nekadašnji direktor policije Veselin Veljović. Bivši načelnik policijskog Centra bezbjednosti Podgorica Milan Vujanović kazao je 2021. godine da je Medenica, koja je i nekadašnja vrhovna državna tužiteljka, opstruirala istragu ubistva Jovanovića. Vujanović tvrdi da je Medenica znala od samog starta za službenu zabilješku, odnosno priznanje danas jedinog osuđenog zbog ubistva Damira Mandića, ali da nije reagovala i odmah uputila tužioca u CB Podgorica. Kako se kasnije ispostavilo to je ključna stvar, koja je uticala da se ubistvo nikada potpuno ne rasvijetli.

Veljović je takođe polovinom juna u tužilaštvu govorio o okolnostima nestanka službene zabilješke o sasušanju Mandića. Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine, a 5. juna, nakon privođenja, policajci su saslušavali Mandića, koji im je ispiričao neke detalje zločina. No, kako tužilac nije došao na vrijeme zabilješka nije zavedena, a Mandić je na savjet advokata odlučio da se brani ćutanjem. To se desilo iako su policajci, po tvrdnjama Vujanovića, odmah informisali specijalni policijski tim i samu Medenicu, tada vrhovnu tužiteljku, o Mandićevom priznanju. 

Ta zabilješka nikada nije korišćena kao dokaz u kasnijim sudskim procesima.

Komisija u novom izvještaju podsjeća na svoju raniju preporuku da nadležna tužilaštva preispitaju sve istrage koje dugo traju ili su nedjelotvorne, uključujući istragu ubistva Jovanovića, iskoriste sve zakonske mogućnosti (obavezujuća uputstva, oduzimanje predmeta i davanje u rad drugom tužiocu) i da tužilaštva i policija utvrde odgovornost za odugovlačenje i nedjelotvornost takvih istraga.

"Komisija preporučuje da Vrhovno državno tužilaštvo, pri sljedećem ažuriranju tabele napada na novinare i medije, unese sve nedostajuće podatke o napadima, uključujući datume napada, podnošenja optužnih predloga, zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, konačnih izjašnjenja i obavještenja tužilaca. Komisija preporučuje Upravi policije da inicira redovno preispitivanje bezbjednosti najugroženijih novinara i medija u saradnji sa drugim nadležnim državnim organima. Komisija preporučuje nadležnim tužilaštvima i Upravi policije da utvrde eventualnu odgovornost za nastupanje zastarjelosti krivičnog gonjenja u slučajevima napada na Mladena Stojovića i Milovana Novovića", navedeno je u izvještaju Komisije.

Kako se ističe, Komisija preporučuje nadležnim tužilaštvima i Upravi policije da preispitaju i utvrde ima li odgovornosti tužilaca i policijskih službenika za nastupanje apsolutne zastare za vođenje prekršajnog postupka u slučajevima dva napada na Vladimira Otaševića. 

"Komisija smatra da u slučaju napada na Seada Sadikovića u martu 2021. godine, izuzeti DVR uređaj treba uputiti u Forenzički centar na vještačenje uz preporuku Tužilaštvu da se, kao što je to policija ranije tražila, utvrde razlozi zbog kojih nedostaje snimak u navedenom vremenu i da se utvrdi da li je neko od lica koja imaju pristup sistemu video nadzora sa eventualnom namjerom brisao ili dorađivao djelove video snimka. Komisija preporučuje Vrhovnom državnom tužilaštvu da dostavi Komisiji svoju dokumentaciju o slučajevima napada na novinare obrađenih u ovom izvještaju, koju nije do sada dostavila", potencira se u izvještaju Komisije za praćenje istraga o napadima na novinare. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније