Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б. [ PR centar ]

29. 06. 2023. 13:20 >> 13:20

PRAJD 21. OKTOBRA

Otvorena izložba transparenata "Prajd: Riječi i djela"

Jedanaesti Montenegro prajd biće održan 21. oktobra u Podgorici, najavljeno je na otvaranju izožbe transparenata "PRAJD: Riječi i djela".

Izložbu je organizovala Kancelarija za LGBTIQ lica, koja djeluje u okviru Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada, u partnerstvu sa Crnogorskom LGBTIQ asocijacijom Kvir Montenegro i Organizacionim odborom Montenegro prajda povodom obilježavanja Mjeseca ponosa i godišnjice Stonvolske pobune.

Izvršni direktor LGBTIQ asocijacije Kvir Montenegro Miloš Knežević, istakao je da je izložba moćan izraz podrške, ljubavi i jednakosti prema LGBTIQ+ zajednici.

"Kroz umjetnost, transparenati na ovoj izložbi prenose poruke važnosti prihvatanja, razumijevanja i poštovanja prava svake osobe, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili rodni identitet“, rekao je Knežević.

Pojasnio je da transparenti predstavljaju snagu glasa LGBTIQ+ zajednice.

"Svaki transparent ima svoju priču, svoju poruku i svoju borbu. Oni su poziv na dijalog, promjenu i solidarnost. Ova izložba takođe slavi hrabrost pojedinaca i pojedinski koji su se usudili biti svoji, reci svima onima koji ih ne prihvataju istinu u oči. Njihova hrabrost i istrajnost inspiracija su za sve nas da se suprodstavimo nepravdi i borimo za jednakost", kazao je Knežević.

Prema njegovim riječima, svaki transparent na ovoj izložbi nosi snažnu poruku da pripadnici LGBTIQ+ zajednice imaju pravo biti voljeni, poštovani i prihvaćeni onakvi kakvi jesu.

Programska direktorica NVO Juventas, Jelena Čolaković, kazala je da su ponosni na slobodne misli koje su izražene preko transparenata nošenih na Prajdu.

"Čast mi je što mogu da otvorim ovu izložbu, koja predstavlja ideje slobode i misli LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori. Ova priča je Crnoj Gori, ako ne nikome drugom, pokazala da je praktikovanje slobode okupljanja jedno jako važno pravo koje može da nas dovede do boljitaka i do novih, uspješnijih priča, kakav će da bude 11. Montenegro Prajd ove godine", istakla je Čolaković.

Marica Vlahović iz Kancelarije za LGBTIQ lica poželjela je dobrodošlicu prisutnima i zahvalila se svima na podršci tokom obilježavanja Mjeseca ponosa.

"PRAJD: Riječ i djela" predstavlja izložbu koje je LGBTIQ zajednica kreirala tokom deset godina održavanja povorki ponosa u Podgorici. Transparenti, koji su služili da pošalju poruke kako institucijama, tako i širem društvu, neodvojivi su dio istorijata crnogorskog LGBTIQ pokreta i povorke ponosa, koja je, u samo deceniju, postala jedno od obilježja Glavnog grada i države.

Izložba je organizovana u saradnji sa nevladinim organizacijama Asocijacija "Spektra", NVO Juventas, Udruženje LBTQ žena "Stana", i uz medijsku podršku PR Centra, a zainteresovani je mogu posjetiti u prostorijama Kulturnog centra "201 engaging space".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније