Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Ивана Влаовић [ Radio Crne Gore ]

17. 06. 2023. 13:49 >> 13:58

ZBOG NESTANKA PREDMETA

Afera "Muzej": Suđenje Pejoviću nastavlja se u srijedu

U toku je krivični postupak protiv bivšeg direktora Narodnog muzeja Pavla Pejovića. Naredni glavni pretres zakazan je za srijedu, saopšteno je Radiju Crne Gore iz cetinjskog Osnovnog suda. Pejović se pred sudom našao zbog nestanka predmeta iz muzeja. Tokom revizije koja obuhvata period od 1926. do 2018. godine utvrđeno je da nedostaje 2.914 predmeta, različite materijalne vrijednosti.

“Osnovnom sudu u Cetinju, dana 31.12.2020. godine Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju podnijelo je optužni akt Ktr.br. 132/18, a povodom kog je u ovom sudu formiran krivični predmet poslovne oznake K.br. 101/20, protiv okrivljenog P.P. zbog produženog krivičnog djela neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca iz čl. 386 st.2 st.1.i čl.49 st.1 Krivičnog zakonika Crne Gore. Predmetni krivični postupak je u toku, glavni pretresi se redovno zakazuju”, navodi se u saopštenju.

Do sada je, kako su kazali, saslušan okrivljeni Pejović, ovlašćeni predstavnik Narodnog muzeja, Zaštitnik imovinsko pravnih interesa. Takođe, pribavljeni su pisani materijalni dokazi, saslušano je 15 svjedoka, dok je preostalo da se u tom svojstvu saslušaju još četiri svjedoka.

Iz Narodnog muzeja nijesu željeli da komentarišu pomenuti slučaj, poznat kao afera "Muzej", već su kazali da je priča o predmetima koji nedostaju završena nakon sprovedene revizije i održane konferencije za medije 2020. godine.

Muzejski tehničar, Aleksandar Berkuljan, koji je prvi upoznao javnost o nestanku muzejskih eksponata, kazao nam je da postupak revizije nije sproveden na pravilan način.

Poručio je da Državna komisija nije predstavljala legalno tijelo.

“Nakon podnošenja krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja Državne komisije, dobio sam odgovor od tužilaštva da oni ne mogu pokrenuti postupak protiv članova pomenute komisije, jer nijesu funkcioniri niti predstavljaju službena lica po članu 142 stavu 3 Krivičnog zakonika Crne Gore”, kazao je Berkuljan za Radio Crne Gore.

Međutim propust je, kako objašnjava, što je tužilac previdio stav 4 pomenutog člana, u kojem se navodi da svako lice koje Vlada Crne Gore imenuje da obavlja neku službenu funkciju predstavlja službeno lice.

Problem je, dodaje Berkuljan, i odabir članova Državne komisije.

“Državna komisija je bila u dubokom konfliktu interesa. Gospođa, koja je bila član komisije, bila je i dugogodišnja direktorica Muzeja kralja Nikole. Njena ćerka je u tom trenutku bila direktorica jednog muzeja. Takođe i njen tast je obavljao tu funkciju. Dakle, oni su trebali da nadziru sopstveni učinak.”, objašnjava Berkuljan i dodaje da to nije usamljen slučaj, koji dokazuje da je postojao konflikt interesa.

Berkuljan navodi da problematičnu situaciju predstavlja i dokumentacija koja je nestala u poplavi u vrijeme kada je na čelu jednog od muzeja bio suprug članice Državne komisije.

Stoga, poručuje Berkuljan, oko hiljadu dokumenata nikada nije ušlo u izvještaj iz 2020. godine.

Navodi da sastavni dio tog izvještaja nije postao ni “izvještaj bivešeg direktora Narodnog muzeja, Raka Vujoševića, koji je državnim organima poslao dopis u kojem objašnjava da je nezakonito uzeto oko tri i po hiljade dokumenata iz Istorijskog muzeja, koji nikada nijesu vraćeni”.

Ističe da je stanje i u drugim muzejima, pored Istorijskog, komplikovano.

Naveo je da javnost nije saznala šta je sve nestalo iz Biljarde.

Berkuljan tvrdi da je nestao orginalni Njegošev namještaj, kao i jedini integralni rukopis Gorskog vijenca iz 1846 - 1847. Godine.

Krivični postupak koji se vodi protiv Pavla Pejovića, smatra Berkuljan, je neadekvatan način rješavanja problema.

“Pejovića optužuju za nestanak nekoliko desetina komada namještaja iz Etnografskog muzeja. Navodno se to desilo 2008. godine, ali je problem što je Pejović došao te godine na funkciju direktora i on sa tim nije mogao imati veze”, objašnjava Berkuljan.

Da bi se revizija uradila na valjan način potrebno je, navodi Berkuljan, uzeti u obzir svu staru dokumentaciju i ono što je zabilježeno prenijeti u novi izvještaj.

Neophodno je i, kazao je Berkuljan, formirati novu Državnu komisiju, koja ne bi bila u konfliktu interesa i koja bi pored prava imala i obaveze.

Iz Ministarstva kulture nijesu željeli da komentarišu situaciju, jer kako su kazali, krivični postupak je u toku, pa samim tim oni nemaju nadležnosti u tom slučaju.

Takođe, iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara odgovor na upite Radija Crne Gore još nije stigao.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније