Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Мина [ R.B. ]

02. 06. 2023. 19:28 >> 19:28
2

UDRUŽENjE PRAVNIKA

"Državni simboli se ne mogu tretirati kao folklor"

Državni simboli su obilježje suverenosti i ustavna kategorija, sa jasno utvrđenom zakonskom zaštitom, i ne mogu biti tretirani kao "folklor" ili se činiti njihova povreda ili poruga bez sankcionisanja, poručili su iz Udruženja pravnika.

Oni su ukazali da je Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti utvrđena njihova upotreba i zaštita, kao i da su propisane sankcije za nezakonito postupanje.

“Stoga, državni simboli ne smiju biti tretirani kao "folklor" ili se činiti njihova povreda ili poruga, bez sankcionisanja svih onih koji čine nezakonitu radnju, posebno ako to dolazi od strane državnih organa ili organa jedinica lokalne samouprave", navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja pravnika su kazali su svi građani, a posebno nosioci državnih funkcija, imaju naglašenu odgovornost da obezbjede primjenu Zakona o državnim simbolima i onemoguće njihovu degradaciju ili ponižavanje.

Kako su naveli, član 10 Ustava normira da je svako obavezan da se pridržava Ustava i zakona.

Svako postupanje suprotno tome, istakli su iz Udruženja pravnika, vodi devastaciji ustavnog poretka, obesmišljavanje pozitivnog zakonodavstva i selektivnu primjenu prava koja vodi institucionalnoj anarhiji i pravnoj nesigurnosti.

“Stoga, javna devastacija državnih simbola ili odobravanje neustavnog i nezakonitog ponašanja u ovom ili bilo kojem drugo slučaju direktan je put da se uruši kompletan pravni sistem, autoritet države i osnovni ustavni princip o pravnoj državi zasnovanoj na vladavini prava", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније