Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Бу. [ Link Radija ]

05. 05. 2023. 14:51 >> 09:50

VLADO POPOVIĆ

Ostvarili napretke u oblasti ortopedije i neurohirurgije

U prošloj godini urađeno je oko 1. 530 operacija u Specijalnoj bolnici "Vaso Ćuković" u Risnu, kazao je direktor te ustanove, dr Vlado Popović gostujući u emisiji Link Radija Crne Gore.

Naveo je da je na ortopediji urađeno 1. 200 i na neurohirurgiji 330, što je duplo više u odnosu na 2018. godine kada je odrađeno 800.

Popović je kazao da su ostvarili značajne inovacije i napretke u oblasti ortopedije i neurohirurgije.

"Poseban napredak u oblasti ortopedije ostvaren je '52. godine kada je ugrađena prva parcijalna proteza kuka na Balkanu, zatim '71. i '72. godina značajne su po  ugradnji  bescementne proteze kuka uz pomoć specijalista iz regiona", rekao je on.

Bolnica u Risnu ima veoma dugu tradiciju,prije četiri godine obilježila je 50 godina neurohirurgije,a 2025. slavi 80 godina ortopedije.

Popović navodi da je ortopedija i danas prepoznata po kvalitetu: "Imamo dva odjeljenja  i dvije operacione sale,kao i osam ortopeda i dva specijalizanta,i sve to nije dovoljno za veliki obim posla,angažovali smo kao konsultante dva velika stručnjaka iz regiona dr Mladena Miškulina iz Zagreba koji je vodeće ime u ragionu  kada se radi o atroskopiji koljena i načelnika Dječje ortopedije na Banjici dr Igora Šešliju.Cilj je da pacijenti dobiju najbolju uslugu ,te da mladi ljekari imaju od koga da uče."

Takođe ističe i novinu u mikrohirurgiji šake i stopala ,koju je uz podršku kolega iz Bg i dr Andree Veljković iz Kanade ,uveo ortoped Draško Vuković.

Popović ističe i postignuća iz oblasti neurohirurgije vezano za operacije tumora na mozgu i u  kičmenom kanalu. Zahvaljujući pomoći Ambasade USA i nabavci specijalnog mikroskopa napravili smo iskorak u rješavanju najkompleksnijih slučajeva u spinalnoj hirurgiji,gdje nam pomažu konsultanti dr Miloš Joković iz Kliničkog centra Srbije  i dr Milenko Savić sa VMA-a. 

Posebno je pohvalio medicinske sestre koje njeguju bolesnike ,čijim se radom diči Bolnica u Risnu.

Podsjetio je da je počela rekonstrukcija Prijemnog odjeljenja,kao i sanacija prilaza,zahvaljujući donaciji vrijednoj oko dva miliona eura.

"Nadam se da će radovi biti završeni do kraja godine",kazao je on.

Poručuje da će nastaviti sa istim elanom u cilju unapređenja zdravstvenih usluga i inovacija, i sa humano tradicionalnim odnosom prema svojim starim i novim pacijentima.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније