Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Бу

06. 04. 2023. 11:12 >> 12:15

BRAJOVIĆ U "LINKU"

"SZO za 75 godina dala značajne rezultate u unapređenju i očuvanju zdravlja"

Mali je obuhvat vakcinacije MMR-om ali se uz pomoć institucija broj povećava, kazala je u emisiji "Link" na Radiju Crne Gore šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović. Istakla je da je SZO u toku svog trajanja od 75 godina dala značajne rezultate u pogledu unapređenja i očuvanja zdravlja, te da treba djelovati udruženo protiv pušenja, alkoholizma, nezdrave ishrane i tu uključiti sve sektore u društvu.Veoma je važno djelovati u cilju smanjenja izdvajanja za zdravstvenu zaštitu iz sopstvenog džepa koja su veoma visoka u Crnoj Gori.

"SZO je u toku svog trajanja od 75 godina dala značajne rezultate u pogledu unapređenja i očuvanja zdravlja, da se produžio značajno životni vijek za nekih u prosjeku 16 godina, brojna naučna otkrića u oblasti medicine koja su promijenila svijet, tu je i distribucija vakcina protiv malih i velikih boginja kao i dječje paralize, razne transplatacije, upotreba antibiotika koji spašavaju ljudske živote, dostupnost medicinskim uslugama...", kazala je Brajović. 

"Pravo na zdravlje je fundamentalno ljudsko pravo", ističe Brajović, zato je ono na prvom mjestu iznad prava na obrazovanje i drugih.

Navodi da je iz tog razloga veoma bitna univerzalna dostupnost svim strukturama medicinskih pomoći, ljekovima, uslugama.

"Porazan je podatak da jednoj trećini populacije nisu dostupne ove medicinske usluge. Gotovo dvije milijarde svjetske populacije je suočeno sa izdvajanjem sredstava iz sopstvenog džepa. U Crnoj Gori već duže vremena traje epidemija takozvanih zaraznih bolesti,i to je uzrok prijevremenog mortaliteta", istakla je Brajović. 

Takođe,velika su izdvajanja za zdravstvene usluge svakog  pojedinca,kao i dugo čekanje na preventivne i redovne preglede u Crnoj Gori.

Treba unaprijediti dostupnost kontroli i liječenju kako hroničnih,tako i epidemioloških oboljenja. Prvenstveno treba obezbijediti dostupnost,informisanost,prevencija je posebno važna, kao i primarna zaštita, koja je veoma bitna.

"Zdravlje nije sve,ali bez zdravlja nema ništa", navela je Brajović. 

Treba zato, ističe Brajović, uključiti sve sektore kako bi se povećala izdvajanja za zdravstvene usluge i informisanost o zdravstvenom problemu.

Treba djelovati udruženo i protiv pušenja, alkoholizma, nezdrave ishrane i tu uključiti sve sektore u društvu. Bitan je i obuhvat imunizacije u cilju prevencije i sačuvanja mnoštva života", kazala je Brajović. 

Istakla je i mali obuhvat MMR vakcine, ali se procenat počinje povećavati zahvaljujući djelovanju institutucija.

"Znači treba reći NE alkoholu ,pušenju, pratiti zdrave stilove života, raditi skrininge, preventivne preglede u cilju očuvanja zdravlja svakog pojedinca", zaključila je Brajović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније