Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Gojko Jovanović / Radio Crne Gore ]

03. 02. 2023. 13:56 >> 13:51

MARKO MARAŠ

Napredak poljoprivredne proizvodnje zavisi i od uslova života u selima

Napredak domaće poljoprivredne proizvodnje u značajnoj mjeri zavisi i od uslova života u našim selima. Često je loš put, nestaje struja ali i brojna sela nijesu pokrivena signalom interneta, kaže osnivač online platforme za poljoprivrednike Seljak.me", Marko Maraš, gostujući u našoj emisiji LINK.

"Nemaju te osnovne uslove...I dalje imamo sela u kojima kada nestane struja nestaje i internet domen. Imamo poteškoća sa prodajom, troškovima, a, primjera radi, sve je manje i svinja na farmama i šta je sledeće. Kreditne institucije ne prihvataju zemlju na selu kao garanciju jer ljudi na selu nijesu tu samo da proizvode imaju oni i društveni život", objašnjava Maraš.

Specijalizovani poljoprivredni portali itekako trebaju proizvođačima, kaže Maraš i naglašava da je neophodna bolja saradnja između nadležnih državnih institucija i poljoprivrednika.

"Moramo da imamo profesionalni odnos i kada rješavamo male stvari.Mi smo tu da pomognemo i da budemo produžena ruka ali su ti servisi odsječeni od poljoprivrednika i zato smo tu gdje smo, rekao je Maraš",  i istakao da država ne prepoznaje dovoljno potrebe poljoprivrednika.

"U teoriji je sve super ali u praksi nije. Poljoprivredniku su potrebni servisi kako ne bi plaćao brojne papire kada konkuriše ,recimo, za IPARD. Zašto im se ne omoguće ti serrvisi. Pričamo o digitalizaciji , a ne znamo neke osnovne korake",  kaže Maraš.

Unapređivanjem online specijalizovanih poljoprivrednih portala dobija domaći agrar i za to postoje sredstva u državnom budžetu, saopštava Maraš.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније