Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

07. 12. 2022. 17:11 >> 17:10

PREDLOG DEMOKRATA

Produžiti rokove za primjenu graničnih vrijednosti štetnih gasova iz TE Pljevlja

Klub poslanika "Demokrate - Demos - Mir je naša nacija" predao je danas u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o industrijskim emisijama, čime se traži produženje rokova za primjenu graničnih vrijednosti emisija štetnih gasova iz TE Pljevlja, saopštio je poslanik Dragan Krapović.

Tim predlogom bi se dozvole izdate za operatera postojećeg velikog postrojenja za sagorijevanje koje je izuzeto od primjene graničnih vrijednosti emisija Odlukom savjeta Energetske zajednice do 31. decembra 2023. godine, produžava do okončanja započetih pregovora resornog ministarstva sa Energetskom zajednicom i Evropskom komisijom.

Krapović podsjeća da je usljed više sile, odnosno okolnosti koje su se pojavile nakon izdavanja integrisane dozvole i pokretanja postupaka javnih nabavki, konkretno izazvanih globalnom pandemijom korona virusa, a koje se nijesu mogle predvidjeti, spriječiti, niti otkloniti kako od EPCG AD Nikšić tako ni od strane Države Crne Gore, nije moglo ranije pristupiti zaključenju Ugovora za izabranim najpovoljnijim ponuđačem iz NR Kine, pa samim tim ni početku izvođenja radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja.

Predlagač podsjeća da, "imajući u vidu činjenicu da se sve zemlje članice Energetske zajednice suočavaju sa značajnim izazovima u pogledu ekološkog prilagođavanja rada postrojenja na ugalj, Evropska komisija usvojila je niz mjera koje su usmjerene na podršku regionima i sektorima, a koje se smatraju najranjivijim u započetim postupcima agende Čiste energije za sve Evropljane.

"U tom kontekstu, regioni u kojima se aktivno eksploatiše ugalj identifikovani su kao prioritetna područja za pozitivni intervecionalizam EU s obzirom na to da je većina privrednih djelatnosti u direktnoj zavisnosti od pomenute sirovine kako u smislu stabilnog izvora prihoda tako i u pravcu očuvanja radnih mjesta u lokalnim zajednicama", navodi Krapović.

U Predlogu se navodi i da je TE Pljevlja kao jedini stabilni proizvođač električne energije u Crnoj Gori, u prethodnom periodu tokom globalne energetske krize, na pouzdan način obezbjeđivala i do 93,80 % (mjesec oktobar 2022. godine) ukupno proizvedenih količina električne energije EPCG AD Nikšić, pa se sasvim očigledno zaključuje da je neophodno pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o industrijskim emisijama radi očuvanja stabilnosti elektro-energetskog sistema u državi, pri čemu započeti pregovori sa Energetskom zajednicom i Evropskom komisijom i postupak pred Energetskom zajednicom pokrenut Uvodnim pismom Sekretarijata Energetske zajednice dodatno ukazuju na potrebu drugačijeg zakonskog uređenja.

"Sami radovi na planiranoj rekonstrukciji između ostalog obuhvataju aktivnosti na izgradnji sistema za odsumporavanje, denitrifikaciju, sistema za tretman otpadnih voda, startne kotlarnice, rashladnog tornja, sistema transporta pepela i šljake, prigušivača buke i izmjenjivača toplote za daljinsko grijanje grada, na koji način se rad postojećeg postrojenja TE Pljevlja u potpunosti prilagođava graničnim vrijednostima emisija propisanih kako legislativom EU", podsjeća Krapović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније