Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Бу.

16. 11. 2022. 12:47 >> 08:21

BULAJIĆ UPOZORAVA

"Narkomanija u porastu, oporavak spor, ali moguć"

U Crnoj Gori je primijetan trend rasta psiho-aktivnih korisnika, a procenat izlječenja je veoma mali, tek oko petnaest odsto, istakao je direktor NVO Preporod Goran Bulajić, gostujući u emisiji "Link" Radija Crne Gore.

Bulajić upozorava da je broj korisnika psiho-aktivnih supstanci kod maloljetnika i onih malo starijih u stalnom porastu.

Prema istraživanju Evropskog centra za monitoring trend rasta zavisničke populacije je nezaustavljiv.

Organizacija Preporod već sedamnaest godina pomaže zavisnicima i bavi se savjetovanjem mladih da ne posegnu za uzimanjem narkotika.

"Nedostatak svijesti, nedovoljno obučen kadar, nepostojanje ustanove za liječenje korisnika i maloljetnika , utiču na to da je procenat uspješnosti liječenja mladih samo petnaest odsto od očekivanog i nedovoljno u odnosu na porast broja korisnika", kazao je Bulajić.

On ističe da treba raditi na prevenciji i osvješćivanju mladih, što je i veoma otežano zbog postojanja društvenih mreža i okruženja koje se stalno mijenja u odnosu na period prije dvadeset, trideset godina.

Neophodno je da u Glavnom gradu postoji ustanova za tretman maloljetnika,na Kakarickoj gori već dugo radi takva ustanova za odrasle korisnike psihoaktivnih supstanci.

NVO Preporod,timovi iz Nikšića,Podgorice,Bara i Cetinja obratili su se Ministru zdravlja i socijalnog staranja i Glavnom gradu,ali su dobili odgovor iz Glavnog grada da će biti otvoreno savjetovalište.   

Bulajić je napomenuo da pored korisnika postoje i oni koji "flertuju sa drogom" i "potencijalni korisnici".

Potencijalni korisnici su u velikom iskušenju da postanu aktivni,zato treba preventivno djelovati na njih.

On je naveo plastičan primjer za to: "Zašto bi neko pokušavao da skoči sa trećeg sprata?" , i sam pokušaj da se nešto proba,dovoljno je alarmantan.

"Pored korisnika postoje i sukorisnici, a to su članovi porodice i najbliže okruženje, zato je uloga porodice najbitnija i primarna u rešavanju ovog problema", naglašava Bulajić.

Od droga se najviše koriste marihuana i kokain, a u posljednje vrijeme kokain zauzima prvo mjesto,manje se koriste ostale psiho aktivne supstance.

Svoje izlaganje Bulajić je završio ohrabrujućom porukom, podrška porodice je najbitnija , uvijek postoji izlaz, a oporavak je realan i moguć.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније