Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 11. 2022. 20:45 >> 20:43

NOVE PODJELE

Odnos prema Njegošu važniji od (ne)radnog dana

Od odnosa prema Njegošu, u Crnoj Gori je važnije koliko ćemo imati neradnih dana povodom praznika, pa smo i u tom slučaju podijeljeni. Tako su iz Vlade saopštili da se praznuje samo danas, za razliku od Skupštine koja zbog Njegoševog dana neće raditi ni sjutra. Osim Skupštine, neradni ponedjeljak biće i za zaposlene u Eletroprivredi i CEDIS-u.

“Bez muke se pjesma ne ispoja, bez muke se sablja ne sakova”, riječi su Petra II Petrovića Njegoša. No, bez muke se, izgleda, neće ni protumačiti da li se praznik posvećen crnogorskom vladaru, vladici, pjesniku i filozofu obilježava samo 13. novembra, ili se, ukoliko pada u nedjelju, prenosi na prvi radni dan.

"Mi smo majstori da ispiljarimo oko bilo čega, pa i oko tako jedne bitne i važne stvari kakav je dan posvećen velikom piscu i državniku", kazao je za TVCG Mladen Zadrima.

Važnije je, navodi Zadrima, odnos prema Njegošu, nego da li će ponedjeljak biti radan ili neradan.

"Da je sreće, to se ne bi proslavljalo jedan dan, nego malo duže i u kontinuitetu, pogotovo ako znamo šta je Njegoš i njegov značaj za Crnu Goru. Njegoš je univerzalan, njega su citirali za vrijeme II Svjetskog rata i partizani i četnici i ovi i oni, tako da ta njegova univerzalnost bi trebala da nas pomiri, a ne da nas svađa", ističe Zadrima.

Za analitičara Stefana Đukića bi prihvatljivo bilo da ponedjeljak bude neradan samo za one koji će povodom Njegoševog dana učestvovati u pripremanju kulturnih dešavanja povodom praznika.

"Pošto je to praznik kulture, to bi donekle i mogli razumjeti, ali ne znam da se ikada i na jedan način posebno obilježava, obično su te pripreme prepuštene nastavnicima i profesorima u školama, a ovi koji ni u čemu od toga ne učestvuju, će da odmaraju, jer su se umorili, izgleda", kaže Đukić.

Podsjetimo, iako je iz Vlade poručeno da se Njegošev dan praznuje samo u nedjelju, 13. novembra, Skupština, ali i određene državne kompanije neće raditi ni sjutra, jer, kako navode, kada praznik pada u nedjelju, pomjera se za prvi radni dan.

Ivana Popović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније