Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Đeka Đonaj [ Radio Crne Gore ]

09. 07. 2022. 14:04 >> 14:01
2

BARDHI

"Približavanjem Bogu, približićemo se jedni drugima"

Građani i građanke islamske vjeroispovijesti u Ulcinju proslavljaju danas jedan od dva najveća blagdana Kurban Bajram ili Dan žrtve, koji traje četiri dana. Rano jutros u 20 džamija na seoskom području ove opštine klanjan je bajram -namaz.

Na prostoru bivše džamije u Meraje bajramsku molitvu predvodio je hadži Ali ef. Bardhi, koji je pozvao vjernike i sve ljude da se vrate i približe jedni – drugima kroz približavanje Bogu.

“ Bajramski dani zapravo su dani bajramske radosti, a radost kada se dijeli sa drugima, ona se povećava. Daj Bože da svaki dan bude Bajram, ne samo jedan dan kad se slavi, da uzimamo ono što je dobro, ovim danima, da prenesemo drugim danima u životu. Da živimo harmonično, složno, kako je Bog saglasan da mi budemo, da bude mir, ljubav i poštovanje prema ljudima. Želim da bajramske praznike proslavite u duhu tradicije i običaja, dijeleći radost sa svojim najdražima, prijateljima i susjedima ”, poručio je predsjednik islamske zajednice u Ulcinju Ali Bardhi, uz poruku "Kurban-bajram šerif mubarek olsun".

Premijer Dritan Abazović prisustvovao je klanjanju bajram-namaza u Ulcinju povodom islamskog praznika Kurban Bajrama.

Nakon vjerskog obreda u džamijama, vjernici praznik obilježavaju u porodičnom ambijentu, a simboličan broj  broj muslimanskih vjernika, koji žive u drugim mjestima i inostranstvu došao je da ovaj praznik provede sa članovima porodice.

Ovaj praznik za porodicu Mehmedović iz Zoganja predstavlja radost i praznik koji zbližava. “Dočekujemo i ispraćamo goste. Prave se slatkiši, pravi se baklava. Siječe se kurban, ko ima više podijeli se meso najsiromašnijim porodicama, kako bi i oni proslavili ovaj praznik, a cilj darivanja je zbližavanje ljudi i njegovanje dobrosusjedskih odnosa”, kaže Mehmedović.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније